Na štiri oči z Majo Škrlj

Na štiri oči z Majo Škrlj
09.03.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Maja je vzgojiteljica predšolskih otrok, v prostem času pa veliko časa posveča športu, v katerem preprosto uživa.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Trenutno sem članica kolesarskega kluba Izvir Vipava.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Do zdaj se bila najbolj zadovoljna z znamko Salomon X-Scream 3D.

Uporabljaš tekaško uro?
Ja, trenutno Polar RCX5.

Tvoj obred pred tekom?
Nič posebnega. Preverim situacijo – vreme in podobno, temu primerno se ''opremim'' in akcija. :)

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
1. mesto na istrskem maratonu (21km) leta 2016, 1. mesto na sežanskem maratonu 2016 (10km) ter stopničke na nekaj manj odmevnih tekmah. (Sem pa zaradi bolečin v nogi prejšnjo sezono posvetila kolesarstvu in prejela pokal Slovenije za amaterske kolesarje, bila kraljica Mangarta 2017).

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Že v osnovni šoli so bili tekaški rezultati na krosih zelo dobri, potem v srednji šoli sem bila bolj ' 'lene narave ' ', kljub temu smo se tu in tam s kakšno prijateljico odpravile teči. Ko sem začela študirati in se zaposlila pa sem se sprostitev večkrat odpravila tečt, kar mi je prišlo kasneje v navado. Iz firbca sem se enkrat prijavila na tekmo, videla da lahko nekaj dosežem nato pa sem se začela s tekom ukvarjati bolj intenzivno dokler ni prišlo do bolečin v nogi in sem tek za nekaj časa opustila ter začela redno kolesariti. Zdaj pa kombiniram oboje tek in kolo.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Pri teku mi je všeč, da spoznavam sebe, kje so moje meje – zanimivo je to, ko prideš do spoznanja da lahko te meje premikaš. Všeč mi je ' 'enostavnost ' ' teka – brez večji priprav se oblečeš, obuješ, vreme ponavadi ni ovira in se greš uživat.

Kaj ti je tek dal?
Vztrajnost in potrpežljivost. Izoblikoval samopodobo, ko se zavedaš, da lahko z vztrajnostjo in delom ' 'priplezaš ' ' do dobrih rezultatov.

Kako potekajo tvoji treningi?
Treninge teka kombiniram s kolesarskimi treningi. Tako, da v povprečju tečem 2 do 3 krat na teden. Že sama intenzivnost treninga je zame motivacija. Sicer pa glasbe nimam navade poslušat, tudi brez nje med tekom padem v nek svoj svet in zraven sem lahko bolj pozorna na dogajanje v okolici.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Največkrat tečem sama, to je čas ko si sam s sabo in med tem časom lahko ' 'popredalčkaš ' ' stvari v glavi.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Rekla bi lahko, da je vsak tek oziroma tekma pusti nek svoj pečat. Mogoče bi lahko izpostavila Istrski maraton leta 2016, ko sem prvič šla teči. Bila sem brez nekih pričakovanj na koncu pa zmagala, in v cilj pritekla ob spodbudi ljudi, ki verjamejo vate in te s tem motivirajo.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Kot sem omenila veliko tudi kolesarim in se udeležujem tekem s cestnim kolesom. Se pa tu in tam usedem tudi na gorsko kolo.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Večinoma jem kar mi paše oziroma jem tako, da čim bolj poskrbim za zadosten vnos vsega kar telo potrebuje. Popijem pa veliko vode in čaja.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Želim ostati aktivna na obeh področjih – teku in kolesarstvu. Če ne bo večjih težav z nogo bi se rada v prihodnje udeležila tudi tekaških tekem, katerih pa, se bom odločala sproti. Želja in načrtov je veliko, pustimo se presenetit kam bo pot zanesla.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg teka kolesarim kot sem že povedala. Rada imam tudi daljše sprehode, če je kdaj prilika se ne branim niti hoje v hribe. Všeč so mi nekateri adrenalinski izzivi – skok s padalom, zipline. Bungee jumping pa je v planu.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ