Na štiri oči z Matejo Novak Dobaj

Na štiri oči z Matejo Novak Dobaj
08.06.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Mateja je računovodkinja s srcem in dušo ter posluhom za ljudi. V prostem času pa navdušena tekačica, ki jo tek pomirja in omogoča, da začuti sebe.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Leta 2011 sem začela z nordijsko hojo, nato pa leta 2013 s tekom. Ko sem na začetku tekaške poti šla na trening 10 km sem rekla, grem na en dolgi tek. Sedaj po petih letih pa rečem, grem na eno hitro 10–ko. S tekom sem se začela ukvarjati zaradi želje po gibanju in ker sem le tako lahko maksimalno izkoristila svoj čas, ki sem ga imela na razpolago za športne aktivnosti. S tem mislim predvsem to, da obuješ teniske in greš novim podvigom naproti.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Najbolj mi je všeč, ker si lahko v naravi. Ne potrebuješ ničesar, razen tekaških copat in voljo do rekreacije. Lahko greš počasi, lahko greš hitro – odvisno od razpoloženja. Odklop od miselnega procesa. Če grem sama, v mislih predelam ves dan, ki se je že zgodil ali pa se še bo zgodil. Če grem v družbi, pa čvek z družbo.
Po teku pa veš, da si naredil nekaj za zdravje in zase.

Kaj ti je tek dal?
Po teku sem sproščena in vesela. Polna energije, pripravljena za nove podvige.
Krepi se moj občutek, koliko zmorem, da si zaupam in upam. Urim se v vztrajnosti. Obogatil me je z novimi ljudmi, ki nas povezujejo iste vrednote in predvsem ljubezen do teka.
Na tekaški tekmi vedno lovim svoj čas iz prejšnjega teka, da presežem samo sebe in dosežem željen čas. Zabavno je! Igrivo!

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem trikrat na teden, kratke teke. Ko se pripravljam za maraton, uvedem tudi daljše teke, in sicer enkrat na teden. Na začetku sem poslušala glasbo, sedaj pa ne več. Če grem sama, grem sama in sem sama sebi zadostna družba. Lahko rečem najboljša družba! Potopim se vase. Se miselno raziskujem! :) Če grem z družbo, pa imamo vedno nekaj za predebatirat, tem nikoli ne zmanjka. Vse je ovito v prijetno vzdušje, raztopijo se črne misli, svet velikokrat spet dobi v mojih očeh pisane barve.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Če tečem v okolici doma, zraven vzamem mojo psičko. Z njo naredim največ 10 km. Če moram narediti daljši tek, grem sama. Seveda pa zelo rada tečem tudi v družbi Mariborskih tekačev. Tam so teki vedno zabavni, »zdravo « tekmovalni, motivacijski, pozitivni …

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Nikoli ne bom pozabila prvega polmaratona v Ljubljani. Vsak tek ima neko posebnost, po kateri se vedno spominjaš tega teka. Ena takšna zvezdica je bil tek v Palmanovi. S Tanjo sva se prijavili na 12km, nekje okoli 10km-a sva ugotovili, da sva na napačni progi, in sicer na progi za 21km. Kljub temu sva odtekli celo progo in obe dosegli osebni najboljši čas.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
S hčerko kolesariva, včasih obiščem tudi proski telovadbo, všeč mi je tudi onmat fit telovada.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Pred odhodom v službo obvezno zajtrk in kavica. V službi malica in sadje. Popoldan doma kosilo in obvezno košček čokolade. Po treningu skuta ali sir in pivo za hidracijo.

Kakšne tekaške načrte oziroma želje imaš za v prihodnje?
Barcelona kliče 42km! Ole!

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Hčerka, partner, pes, mačka. Pred menoj je le še pikica na i mojega študija. Sem se dogovorila. S seboj. Med tekom. Že vidim cilj!

Značke: Na štiri oči
Ključne besede:
napoved barcelona
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ