Na štiri oči z Matejo Pokrivač

Na štiri oči z Matejo Pokrivač
18.11.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Mateja je študentka Fakultete za varnostne vede, sicer pa profesionalna atletinja z visokimi cilji.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba? 

Da, Atletskega kluba BC.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati? 

Zaenkrat še nimam izbranega specifičnega tekaškega copata.

Uporabljaš tekaško uro? 

Da, Garmin Forerunner 225.

Tvoj obred pred tekom? 

Se sprostim in skoncentriram samo na trening.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki: 

državni rekord - 1500 m dvorana - U18
državni rekord - 3000 m - dekleta U16
državni rekord - 3000 m - mlajše mladinke
državni rekord - 3000 m dvorana - mlajše mladinke
državni rekord - 3000 m dvorana - starejše mladinke
Ponzano (ITA) na 1500m, osebni rekord (4:26.16)
Ingolstadu (NEM), osebni rekord na 800m (2:06.23)

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Torej zakaj sem pričela s tekom... hmm. V bistvu vse se je začelo s tem, da so mi že v osnovni šoli govorili, da bi morala pričeti trenirati, ker sem velik potencial in bi lahko prišla zelo daleč. Tam (na OŠ) sem tekmovala in pobirala odličja na raznih krosih, kakor tudi na stadionu. Po končani osnovni šoli me je pot nesla v Maribor, kjer sem ob gimnaziji pričela tudi bolj resno trenirati atletiko, zgolj za krajšanje prostega časa. Uspeh za uspehom, pa so me počasi zasvojili in tek je postal del mene.
 
Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Pri teku mi je najboljši tisti občutek, po tekmi ali po težkem treningu, ko vem, da sem dala vse od sebe, šla preko svojih zmogljivosti, ko se najverjetneje valjam v cilju sem ter tja, ker me vse peče in mi je slabo ... vem pa, da sem trening/ tekmo opravila kot se spodobi! :)
 
Kaj ti je tek dal?
Ufff ... seznam je dolg. Lahko pričnem kar pri samozavesti, organizaciji, disciplini, čvrsti postavi, zdravem načinu življenja, prepoznavnosti, dobrih odnosih, predvsem pa to, da sem spoznala, da je tek tisto kar me veseli in me osrečuje.
 
Kako potekajo tvoji treningi?
Treningi potekajo zelo različno, saj se plan spreminja tekom obdobij v letu. Sedaj smo trenutno v bazi, kjer delam več kilometrine, moč in druge vsakodnevne vaje.
 
Kolikokrat tedensko tečeš?
Na teden imam od 6-8 treningov.
 
Ali za tek potrebuješ kakšno posebno motivacijo?
Hehe ... zanimivo vprašanje, ko je zunaj še tako grdo in mrzlo vreme se ponavadi kar sama spodbujam, s kakšnim stavkom: "ne bodi lena ". Po navadi uporabim kar vse tri. Hehe.
 
Ali med tekom poslušaš glasbo?
Pred tekmo in če tečem sama, velikokrat poslušam glasbo. Po navadi kaj bolj divjega, najde pa se tudi kaka malo bolj živahna klasika.
 
Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Pri lažjih treningih nisem toliko vezana na družbo, pri težjih treningih pa mi je pomembno, da je z mano trener.
 
Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
V spominu imam tri tekme. Prva je bila v Ponzanu (ITA) na 1500m, kjer sem odtekla osebni rekord (4:26.16), druga pa je bila letos v Ingolstadu (NEM), osebni rekord na 800m (2:06.23). Za obe tekmi je bilo najbolj značilno to, da je bilo spontano, sproščeno in uživala sem od štarta do cilja. Tretjo tekmo, bom pa omenila zato, ker je bila najboljša izkušnja do sedaj, vzdušje je bilo fenomenalno, težko je sploh opisati občutke ko te vzpodbuja par tisoč glava množica. Ta tekma je bila lani v Južni Koreji - študentska univerzijada.
 
Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Zelo malo časa ostane za kakršne koli druge športe. Drugače pa obožujem borilne veščine, plezanje in pa vsakodnevno kolesarjenje (do treninga pa nazaj).
 
Kako pa skrbiš za prehrano?
Za prehrano imamo strokovnjaka Dr. Leona Bedrača. Svetuje nam glede posameznih obrokov tekom dneva in količine. Na voljo pa nam je tudi za vsa vprašanja glede prehrane. Priznam pa, da je to področje na katerega se mi je bilo najtežje privaditi.
 
Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Cilji so visoki, temu primerno tudi treniramo in skrbimo za vse druge potrebne meritve, fizioterapijo, psihologijo itd. Glavni cilj so mi olimpijske igre v Tokiu 2020. Vem, da to lahko dosežem, seveda z veliko truda, vztrajnosti in trme.
 
Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Zraven vsakodnevnega treninga redno obiskujem predavanja na fakulteti, ter, kolikor se da, delam preko študenta. Seveda si vzamem dovolj časa zase, ki ga izkoristim za savnanje, druženje, kako adrenalinsko izkušnjo, odlično kosilce, risanje ali pa enostavno dam noge v luft in si odprem Guinnessa (trener dovoli) ob dobrem filmu. :)
Značke: Na štiri oči, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ