Na štiri oči z Matijo Medenom

Na štiri oči z Matijo Medenom
08.07.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Matija je študent strojništva na fakulteti v Mariboru, v prostem času pa navdušen športnik. Sicer je njegova disciplina triatlon, kjer brez tega seveda ne gre, saj ta postavi končni rezultat v tem športu.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član triatlonskega kluba Trisport iz Kamnika in atletskega kluba Poljane Maribor.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Trenutno so mi za trening super adidas Glide Boost, za tekme pa imam Nike Lunarracer. Sicer pa je s tem tako, tisti, ki so najugodnejši v spletni trgovini in kolikor toliko dobro ocenjeni, tisti so najboljši. Biti študent ni lahko.

Uporabljaš tekaško uro?
Da, brez tega ne gre. Imam Polar RC3 GPS

Tvoj obred pred tekom?
Čakam da ura poišče signale satelitov.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
12. mesto na Evropskem triatlonskem pokalu v Istanbulu 2015, 2. Mesto na Ironman 70.3 Pula 2015, 12. Mesto na Ironman 70.3 Dubai 2016, 3. Mesto na svetovnem prvenstvu v akvatlonu, London 2013

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Primarno se ukvarjam s triatlonom, kar pomeni da se posredno tudi veliko ukvarjam s tekom, ki je poleg plavanja najpomembnejša disciplina. Torej tečem odkar se ukvarjam s triatlonom, od prvega letnika gimnazije.
V triatlon sem prišel iz plavanja, pritegnila so me potovanja po evropskih tekmovanjih.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Iti v naravo, odklopiti glavo, se osredotočiti na korak in uživati v vonju okolice in poslušanju samega sebe.

Kaj ti je tek dal?
Drugi pogled na okolico, gledati naravo in znati uživati v njej.

Kako potekajo tvoji treningi?
Treningi triatlona načeloma potekajo 6 dni v tednu, en dan pa imam odmor. Od tega imam tek 5 krat na teden, v pripravljalnem obdobju tudi še kakšnega zraven. Ne potrebujem dodatne motivacije, saj imam v glavi jasen cilj in vem kaj mi je narediti zato, da ga dosežem. Glasbe ne poslušam, saj me vsaka žica ali kaj podobnega okoli vratu moti. Če bi imel za seboj kolesarja z zvočnikom potem mogoče bi, najverjetneje kakšen rock iz osemdesetih, se razume.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Največkrat sem sam, seveda pa se ne branim družbe. Najraje imam skupne treninge na pripravah, saj je v družbi vedno lažje iztisniti iz sebe še tistih dodatnih par odstotkov, ki jih sam dostikrat težko dosežem (sploh ko sem utrujen).

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Prvega polovičnega maratona v Palmanovi. Prehitrih prvih 10km, ki jim je sledilo 11km preživljanja.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Da, kot sem napisal že parkrat se primarno ukvarjam s triatlonom. Ta sestoji iz treh športov: plavanja, kolesarjenja in teka. Le-te poskušam čim bolj enakovredno trenirati.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Poskušam jesti čim bolj zdravo. Izogibam se sladicam, sladkorju in rastlinskim maščobam tipa margarina ipd. Zvečer dam poudarek kvalitetnim beljakovinam, drugače pa imam rad vso hrano. Uživam v raznovrstni zelenjavi in še posebej v morski hrani.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Prav tekaških načrtov nimam. Imam plan oddelat eden do dva evropska pokala v triatlonu in narediti vrhunski rezultat na polovičnem Ironmanu prot koncu letošnje sezone (ki traja nekje do oktobra).

Kaj so tvoji cilji v letošnjem letu?
Se uvrščati med prvih 15 na evropskih pokalih v triatlonu, biti top 10 na tekmi Ironman 70.3 in uvrstitev med prvo polovico na svetovnem triatlonskem prvenstvu mlajših članov (U23) septembra letos, če se bo zveza sploh odločila da se tja gre.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Trenutno se najbolj posvečam treningu ter fakulteti. V prostem času, ki ga sicer ni pretirano, rad jadram. Imam izpit za čoln in sem s prijatelji prejadral že praktično cel Jadran (od Istre preko Črne gore do Južnega rta pete Italije). V tem res uživam, če je na krovu prava ekipa, seveda. 

Značke: Na štiri oči, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ