Na štiri oči z Matjažem Kolarjem

Na štiri oči z Matjažem Kolarjem
25.05.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Matjaž je zaposlen kot vodja oddelka pri francoskem trgovcu, v prostem času pa se posveča družini in teku, ki ga sprošča.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Leta 2015 sem bil na sprehodu s svojim maltežanom in preden bi naju dobil dež, sva moral do doma hitro preteči približno 1km. To se mi ni zdelo nič posebnega, zato sem se prijavil na 5. Tek ob dravi na 10km, kjer sem pogorel. Imel sem čas 1:15:35 Mislim, da sem bil predzadnji. :) A s tem tekom sem postal tekač in začel trenirati. Prvo v želji za boljšim rezultatom, kasneje pa sem začel teči za užitek. Tisto leto so potekali tudi tekaški treningi v Mariboru v okviru priprave na nočno 10ko na Bledu pod imenom Pospeši ritem, ki sem se jih začel udeleževati po moje 'norem ' teku ob Dravi. Tam sem spoznal tudi člane zasedbe Mariborski tekači.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Da je za mene kot rekreativca preprost šport. Ne preveč zahteven. Tekaška oprema in akcija.

Kaj ti je tek dal?
Dal mi je priložnost spoznati nove ljudi, dal mi je veliko užitka, discipline, smeha. Skratka, tek me je naredil boljšega človeka.

Kako potekajo tvoji treningi?
Z ekipo Mariborski tekači se srečujemo 2x na teden (torek in četrtek ob 18.00) pri 3 ribnikih v Mariboru (pozimi pa pred ledeno dvorano). Ponavadi enkrat naredimo daljši tek in enkrat tekaško abecedo, intervale ... Letos smo se nekajkrat dobili tudi ob nedeljah in se odpravili peš do vzpenjače do Belvija na Pohorju. Kadar tečem z MB tekači ne potrebujem glasbe, saj smo res super ekipa z veliko pozitivne energije. Kadar pa tečem na tekmi pa poslušam glasbo (pesmi vsake toliko časa zamenjam, gre pa za bolj energične pesmi).

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Rad tečem v družbi, predvsem z boljšimi od sebe. Tako iz sebe stisnem več kot bi si mislili.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Definitivno prvega – 5. Tek ob Dravi, kjer sem se komaj privlekel v cilj na 10km. Med tekom se se boril z mislijo, da raje odtečem 5km, ampak mi moj ego in trma tega nista dovolila. :) Tudi Ljubljanski maraton leta 2017 mi bo ostal v lepem spominu, saj sem prvič pretekel 21km. Pa Wings for life – tudi sam sem imel pred 15 leti počeno vretence in sem zato 3 mesece preživel na invalidskem vozičku. Zato mi je koncept, da se ves denar nameni raziskavam poškodb hrbtenjače zelo všeč in sem se z velikim veseljem udeležil tega teka.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Zadnji dve leti še s kickboxom, pozimi s squashem, pohodi na Pohorje ...

Kako pa skrbiš za prehrano?
Tukaj pa nisem preveč priden. Pojem 2 ali 3 obroke na dan, ne vzamem si časa za prehrano. Zato sem k prehrani dodal tudi beljakovinske napitke ali napitke z ogljikovimi hidrati.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Do svojega 40 leta bi rad odtekel maraton - 42km. Preizkusil bi se rad tudi v trail teku. Želje? Hmmm ... biti brez poškodb.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Sem oče 2 sinov (13 letni Nik in 2 letni Kris). Z njima preživim veliko časa. Rad sem v družbi sproščenih, pozitivnih in nasmejanih ljudi (tak sem tudi sam). Ker veliko časa preživim z družino, si rad vzamem čas tudi zase in za prijatleje. Rad potujem, za dušo zaigram kaj na kitaro ...

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ