Na štiri oči z Miho Markovičem

Na štiri oči z Miho Markovičem
27.12.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Miha je član športno humanitarnega društva Vztrajaj - Never give up, ki z organizacijo humanitarnih tekov pomaga socialno ogroženim posameznikom in družinam. Ne teče pa le na tovrstnih tekih, temveč tudi zasebno, saj v teku preprosto uživa.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član Športno humanitarnega društva Vztrajaj – Never give up, kjer z organizacijo humanitarnih tekov pomagamo socialno ogroženim posameznikom (otrokom) in družinam.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Uporabljam tekaške copate Saucony - Triumph 10 za teke po asfaltu in makedamu ter Xodus 4.0 gtx za teke po terenu, predvsem po mokrem in zahtevnem terenu. Za lažje traile pa uporabljam copate Salomon XT S-Lab 5.

Uporabljaš tekaško uro?
Zadnje čase nosim Garmin 405, ki mi pomaga predvsem s tem, da mi kaže tempo teka.

Tekaški dosežek na katerega si najbolj ponosen je …
Tek od izvira do izliva reke Savinje (iz Logarske doline v Zidani most), 105 km; tek K-24 (hiking-biking.net/klub-24.asp x), ki je dolg okrog 80 km in maraton Celje – Logarska dolina, 75 km.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem se začel malo bolj redno ukvarjati pred tremi leti, ko sem v zimskih mesecih želel vzdrževati kolesarsko kondicijo, saj sem se prej šest let ukvarjal z gorskim kolesarstvom.

Si pred tekom treniral kakšen drug šport?
Kot otrok sem do 17 leta treniral smučanje. Kasneje sem se rekreativno ukvarjal s kolesarjenjem in badmintonom nato pa par let zelo intenzivno igral squash - hodil sem tudi na rekreativne turnirje. Sledilo je že prej omenjenih šest let gorskega kolesarstva po večini slovenskih hribov in gora.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Prvega ne pozabiš nikoli :) - 10. mali kraški maraton, marca 2010.

Kolikokrat tedensko sicer tečeš?
Poskušam teči vsaj 3x na teden, a mi to ne uspeva vedno. Je pa potrebno za določene cilje imeti določeno kilometrino in določen način treninga. Vse je odvisno od tega, kaj je tvoj cilj.

Kako se motiviraš za tek?
Ni težko. Ponavadi si enostavno želiš iti tečt. Včasih pa poskušaš dobiti družbo, saj je potem lažje.

Zaupaj nam, kako potekajo tvoji treningi?
Najraje tečem po gozdu oziroma lepih urejenih poteh. Seveda pa tečem tudi po cesti oziroma pločnikih, saj včasih ne gre drugače. Ponavadi pretečem 10 km ali več, ob vikendih poskušam narediti daljši tek dolg okoli 30 km. Predvsem poleti gremo s prijatelji radi v hribe, kjer naredimo daljši tek po izbranih terenih v naravi. Glasbe ne poslušam nikoli. Če tečem sam sem sam s seboj in svojimi mislimi. Vaje za moč pa delam ločeno, saj hodim 2-3x na teden tudi na crossfit.

Raje tečeš sam ali v družbi?
Bolj prijetno je v družbi, je pa velikokrat tako, da je potrebno izkoristiti dani trenutek in ni časa za družbo. Takrat grem pač sam.

Kako sicer skrbiš za svoje telo?
Kot sem omenil se poleg teka ukvarjam še s crossfitom. Seveda pazim tudi na prehrano in se trudim kar se da zdravo prehranjevati. Sem pa v tem zelo zmeren in ne gledam na vsak gram, tudi čokolada in druge sladice mi ne uidejo. :)

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
V naslednjih letih bi se rad udeležil teka okoli Mont Blanca (www.ultratrailmb.com/). Da pa se tega lahko udeležim je potrebno zbrati dovolj kvalifikacijskih točk, ki pa jih bi rad zbral na nekaterih drugih ultra maratonih. Predvsem pa si želim, da bi bilo čim manj poškodb.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom?
Trenutno je le tek in crossfit. Upam, da najdem čas in se spomladi spet spravim v hribe - tudi s kolesom. No, poleti se rad tudi potapljam in usedem na specialko. Družine še nimam, bi bil pa že čas tudi za to. :)
Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ