Na štiri oči z Natašo Rojšek

Na štiri oči z Natašo Rojšek
10.01.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Nataša se je s tekom spoznala še v srednji šoli, bolj resno pa se z njim ukvarja zadnjih 10 let.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Zaenkrat ne. Mogoče kdaj v prihodnosti ali pa tudi ne. Nisem nikdar kaj dosti o tem razmišljala, da bi se včlanila v poseben tekaški klub.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Do sedaj sem preizkusila samo dve blagovni znamki: Nike in Asics in sem z obema zadovoljna. Nisem pa še testirala različnih tekaških copat. Vsekakor so tekaški copati zelo pomemben oziroma po mojem mnenju najpomembnejši kos tekaške opreme.

Uporabljaš tekaško uro?
Sem jo včasih, vendar jo sedaj že par let ne, ker me samo obremenjuje. Najraje tečem po občutku in glede na dnevno razpoloženje.

Tvoj obred pred tekom?
Nimam nobenega posebnega obreda. Tvoji dosedanji tekaški dosežki … Nič posebnega, saj večinoma tečem zase in se redko udeležujem tekaških prireditev. Izpostavila bi polmaraton, ki sem ga pretekla na lanskem ljubljanskem maratonu in sem glede na ne preveč treninga dosegla čas tik pod dvema urama.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S tekom sem se pričela ukvarjati že v srednji šoli, vendar je bilo veliko vzponov in padcev. Tako da lahko rečem, da se bolj resno ukvarjam s tekom zadnjih deset let.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Da je preprost šport, kjer vzameš tekaške copate in začneš. Hkrati te napolni z energijo in občutkom, da si naredil nekaj dobrega za svoje telo. Poleg tega mi tek pomaga k večji vzdržljivosti tudi na drugih področjih.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi pomeni očiščenje, tako duhovno kot tudi fizično, in mi hkrati prinaša občutek, da v telo prinašam pozitivne vibracije. Kako potekajo tvoji treningi? Moji treningi potekajo od 2- do 3-krat na teden v nezimskem času. V času zime pa odvisno od vremena in razpoloženja. Večkrat se mi pozimi zgodi, da grem raje na orbitrek kot ven. Za tek ne potrebujem nobene motivacije in nikoli še nisem med tekom poslušala glasbe. Tu vidim zase še rezervo.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Večinoma tečem sama, saj se ni potrebno prilagajati nobenemu tempu. Poleg tega so vsaj ti trenutki res moji in jih lahko preživim sama s seboj.

Kako usklajuješ družino in svoje tekaške treninge?
Po pravici povedano je kar naporno, vendar je vsako leto bolje, ker sta otroka starejša, tako da bo v prihodnje čedalje lažje.

Ali tudi otroka usmerjaš v šport oziroma tek?
Kako jima je všeč? Imam dva sinova stara 5 in 2 leti. S starejšim sinom že hodimo na tekaške prireditve za otroke, kjer uživa in komaj čaka, da lahko tekmuje, medtem ko je drugi za to še premajhen. Pomembno se mi zdi, da imata v meni zgled, tako da ne dvomim, da me bosta v prihodnosti pospremila pri kakšnem treningu.

Katerih tekov oz tekem ne boš nikoli pozabila?
Nikoli ne bom pozabila prve tekaške prireditve, ki sem se je udeležila – 1. Tek okrog Bleda, teka trojk v letu 2011 in pa seveda lanskega ljubljanskega maratona.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Všeč so mi različni športi, tako da se preizkušam v različnih zvrsteh (tek na smučeh, smučanje, drsanje, rolanje, skike, namizni tenis, planinarjenje, ...)

Kako pa skrbiš za prehrano?
Nič posebnega. Poskušam jesti uravnoteženo, vendar mi ne uspe vedno.

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
Življenjska želja na tekaškem področju je, da bi vsaj enkrat pretekla maraton in upam, da mi bo letos vsaj uspelo poizkusiti.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom?
Večino svojega časa v službi preživim v pisarni, kjer se ukvarjam z informiranjem in obveščanjem javnosti o evropskih sredstvih. Če mi ostane še kaj prostega časa, vedno rada posežem po knjigah, izdelovanju nakita, izdelovanju foto albumov, …
Značke: Trening, Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ