Na štiri oči z Rokom Bratino

Na štiri oči z Rokom Bratino
25.07.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Rok je študent Kulturne zgodovine na Fakulteti za Humanistiko, ki svoj prosti čas posveča teku in kolesarjenju. Pravi, da je tek enostaven šport pri katerem si le nadeneš copate in greš. Več o Rokovih tekaških dosežki pa si lahko preberete v naslednjih vr

OSEBNO

Si član kakšnega športnega društva ali kluba?

Sem. Na vseh gorskotekaških tekmah zastopam barve KGT Papež Kamnik. Obenem pa kolesarim za KD Sloga 1902 Idrija.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Salomon S-lab

Uporabljaš tekaško uro?
Trenutnu Polar RC3 GPS, želja je Suunto Ambit.

Tvoj obred pred tekom?
Najprej zavežem levo, potem pa še desno vezalko, poljubim verižico in gremo na štart!

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Sem dvakratni mladinski državni prvak v gorskih tekih v obeh disciplinah. V letošnji sezoni sem bil 2. na članskem državnem prvenstvu v gorskem maratonu. Najbolj pa sem ponosen na lansko 6. mesto iz evropskega prvenstva, ki je potekalo v Bolgariji

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom se z vmesnimi premori ukvarjam že vse od 1. razreda osnovne šole. Vmes sem treniral tudi nogomet. Danes poskušam združevati skupaj treniranje teka in kolesarjenja. S tekom sem se začel ukvarjati zato, ker se je tudi veliko mojih prijateljev tisto 1. leto osnovne šole vpisalo v atletski klub. Enostavno sem hotel biti zraven tudi sam.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Uživanje po prašnih makadamskih poteh, premagovanje samega sebe na strmih klancih in vratolomni spusti. To je tek! Kaj ti je tek dal? Tek mi je dal vse tisto, kar ti materialne dobrine ne morejo dati. Tek ti da občutek, da si svoboden, prazne glave, brez skrbi in zavedanje, da si popolnoma sam v svojem svetu.

Kako potekajo tvoji treningi?

Sodelujem s KD Sloga 1902 Idrija, s katerimi poskušamo najti pravo razmerje med treningi teka in kolesarjenja. Treniram vsak dan, a za treninge ne potrebujem nobene motivacije. Če v neki stvari uživaš, je ne rabiš. Glasbe med tekom ne poslušam, saj moti zbranost.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Tečem sam.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Nikoli ne bom pozabil 6. mesta iz evropskega prvenstva v Bolgariji. Prav tako bom ohranjal v lepem spominu letošnji gorski maraton v Podbrdu. Na njem sem ugotovil, kaj ti tek lahko vse da.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Ja. Treniram tudi kolesarstvo pri KD Sloga Idrija. Tudi v tem športu še nisem rekel zadnje besede. Zavedam se in verjamem, da mi lahko uspe tudi v tem športu. Imeti moram samo voljo in željo po uspehu. Za velik vzor mi je bivši skakalec, danes pa kolesar Primož Roglič.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Poskušam jesti čim bolj zdravo. Pred leti sem se v glavnem izogibal vsemu, kar je bilo zeleno. V zadnjem času pa sem začel jesti vedno več zelenjave, izogibati se poskušam sladkarijam, a vem, da je tudi to kdaj pa kdaj potrebno za dober trening. Priporočam čokolino!

Kakšne tekaške načrte in želje, imaš za v prihodnje?
Rad bi se čim bolj približal svetovnemu vrhu v gorskem teku. Letos poteka moja prva članska sezona in priznam, da je preskok iz mladinske v člansko konkurenco res ogromen. Za naslednja leta pa imam v načrtih poleg rednega nastopanja za Slovenijo tudi atraktivna tekmovanja po stopnicah, v poštev pa pridejo tudi vertikali in tekme sky raca. Poudarjam pa, da je prva želja biti zdrav in uživati v tem, kar imam najraje.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Ko ne tečem ali kolesarim večino časa prebiram knjige zgodovinske tematike. Z očetom zbirava tudi evrske kovance in jih hraniva v posebej za to narejenih albumih. Ker obožujem zgodovino, sem se po končani gimnaziji vpisal na študij Kulturne zgodovine. V bodoče se vidim nekje v zvezi z zgodovino. Mogoče kot učitelj, delavec v muzeju ali pa kaj tretjega.
Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ