Na štiri oči z Urhom Poteko

Na štiri oči z Urhom Poteko
20.05.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Urh je profesor športne vzgoje na osnovni šoli Vojnik ter tudi trener atletike v Konjiški atletski šoli, sicer pa aktiven atlet pri atletskem društvu Kladivar iz Celja.

OSEBNO

Si član kakšnega športnega društva ali kluba?

Da. Kot aktiven atlet še vedno sodelujem z atletskim društvom Kladivar iz Celja. Za Celje tečem predvsem na ekipnih atletskih tekmovanjih, in sicer na dolge proge (3000m, 5000m in 10000m). Kot trener pa že četrto leto sodelujem s Konjiško atletsko šolo kjer treniram učence od 6.razreda dalje. Za Konjiški klub vodim tudi tekaško vadbo, ki je namenjena predvsem rekreativnim tekačem. Prav tako pa sem član organizacijskega odbora Konjiškega maratona, ki se vsako leto trudi organizirati vedno boljši maraton.


Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Trenutno tečem z adidasovimi copati. Doma imam nekaj parov obutve, a najljubši model je adidas energy boost.


Uporabljaš tekaško uro?

Seveda brez ure ne gre. Pri treningu se orientiram predvsem po občutku, a kljub temu je lepo, če zraven vidiš še svoj tempo, kilometre in podobne zadeve. Sam uporabljam uro Garmin Forerunner 220.


Tvoj obred pred tekom?

Posebnega obreda pred tekom nimam. Ponavadi pridem na štart sproščen in poln energije ter z miselnostjo, da bom med tekom dal vse od sebe.


Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Kot mladince sem postal državni prvak v malem maratonu, lani pa sem na državnem prvenstvu med člani pritekel na 2.mesto na 10000m, ter na atletskem pokalu Slovenije na 4. mesto na 5000 m. Prav tako pa sem v mlajših kategorijah dosegel nekaj medalj na državnih tekmovanjih, tako na klubskem kot tudi šolskem področju. 

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem se začel ukvarjati pri dvanajstih letih, ko sem prvič tekel na šolskem krosu. Prej sem treniral standardne in latinsko ameriške plese. Ker mi je ples dal kondicijo sem takoj na prvi tekmi zmagal z ogromno prednostjo. Do mene je pristopil trener Peter Svet in me povabil, da bi začel s treningi pod njegovo taktirko (pod njegovim vodstvom tečem še danes). Po pogovoru s starši smo se odločili, da kljub plesu lahko treniram tudi atletiko.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Pri teku mi je najbolj všeč to, da si odvisen samo od sebe. Vedno lahko daš vse od sebe ne glede na to kaj se dogaja v tvoji okolici. Pri ekipnih športih tega ni. Lahko si najboljši posameznik, a če ekipa ne funkcionira ne moreš uspeti.

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa?
Teku največ časa posvečam, ker me sprosti. Ko tečem pobegnem iz realnega sveta in pozabim na vsakodnevne skrbi. Tek name deluje sproščujoče ne pa kot obremenitev.

Kaj ti je tek dal?
Menim, da mi je tek dal predvsem vztrajnost. Prav tako pa tudi podlago za rekreativno ukvarjanje s športom še v kasnejšem obdobju. Kot sem dejal že prej, pa se s tekom sprostim in odmaknem od vsakodnevnega stresa.

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem vsakodnevno. Če pa imam čas tudi dvakrat na dan. Treningi so sestavljeni iz ogrevanja, intervalnih tekov, različnih gimnastičnih vaj (tako razteznih, krepilnih in sprostilnih), daljših kilometraž in jutranjih iztekov. Posebne motivacije za tek ne potrebujem. Včasih pogledam kakšen dober športni film iz katerega črpam motivacijo za naprej. Med tekom glasbe ne poslušam, saj imam hrupa dovolj že iz delovnega mesta. Zato se najraje odpravim teči v naravo, kjer sem sam s seboj.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Dolge teke ponavadi odtečem sam, saj težko najdeš partnerja, ki bi bil enakovreden in bi moj ali pa njegov tempo odgovarjal obema. Za intervalne treninge pa se pridružim skupini trenerja Petra Sveta in skupaj oddelamo naporne treninge, se med sabo spodbujamo tako, da res vsak odteče do zadnjega atoma moči.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Težko izpostavim kakšno izmed tekem. Ampak če že moram, potem, na primer ne bom pozabil iz Radencev, ko sem štartal na 5.5 km dolgi razdalji. Na štartu je bilo takšnih 6 tekmovalcev, da bi lahko vsak bil na 1. ali pa na 6.mestu. Tisto leto sem si dejal, da bom tam dosegel stopničke in res sem pritekel na 3.mesto. Poleg tega pa se nekoliko z grenkim priokusom spominjam Ljubljanskega maratona iz tistega leta, ko nam je zagodel sneg. Takrat sem bil dobro pripravljen a zaradi snega nisem mogel odteči po svojih željah.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Trenutno se z drugim športom ne ukvarjam aktivno. Lahko pa rečem, da enkrat tedensko s prijatelji igram košarko in enkrat nogomet.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Prehrana je moja šibka točka, saj ne dajem velika poudarka nanjo. Menim, da je pomembna predvsem pri vrhunskih športnikih, ki dosegajo vidne rezultate na mednarodnih tekmovanjih. Medtem, ko moramo mi »rekreativci « paziti predvsem na to, da imamo vsaj 3-4 obroke dnevno.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Težko govorim o letošnjih tekaških načrtih, saj sem trening za letošnjo sezono zaradi poškodbe kolena začel šele 4 mesece za ostalimi fanti. Kljub temu sem sedaj na nivoju, ko lahko tečem blizu svojih osebnih rezultatov in si želim, da bi letos ponovno pritekel do kakšnih stopničk na kakšnem izmed rekreativnih maratonov. Pa naj bo to 4. Konjiški maraton, ki se bo odvijal zadnji teden v septembru. Dolgoročni cilji pa so sigurno preteči 10km nekje v času 32 minut, maraton v času 2 ur in 40 minut ter nastopiti na enem od maratonski velikanov. Najraje bi tekel v New Yorku.

Kaj so tvoji cilji v letošnjem letu?
Cilji za letošnje leto so predvsem to, da leto končam zdrav in brez nadaljnjih poškodb. Morda tudi kakšna dobro pretečena tekma.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Ker sem športnik od glave do pet in si brez športa ne znam predstavljati življenja se ukvarjam z vsemi športi. Od športov z žogo, individualnih kot so smučanje, tek na smučeh, kolesarjenje ali pa plavanje. Najraje pa se ukvarjam s potapljanjem na dah in podvodnim ribolovom. Žal pa je zame ta šport omejen samo na poletne mesece. Moja poklicna pot se je pričela pred 4. leti, ko sem na OŠ Frankolovo začel poučevati športno vzgojo, nato pa sem se kar hitro prestavil na OŠ Vojnik, kjer šport poučujem še danes.

Značke: Atletika, Na štiri oči, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ