Najpogostejše tekaške poškodbe in kako se z njimi spopasti

Najpogostejše tekaške poškodbe in kako se z njimi spopasti
23.05.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Preberite si, katere so najpogostejše športne poškodbe in kako se z njimi spopasti, če do njih pride.

Pretegnjene mišice
Pretegnjene mišice so ena pogostejših poškodb tako pri tekačih kot tudi pri drugih športnikih. Pri poškodbi sicer pride do manjše raztrganine v mišicah, ki jo povzroči prevelika raztegnjenost mišice, do katere lahko pride ali med raztezanjem ali med samim treningom. Prizadeto mesto lahko oteče, pordi ali pa na njem nastane modrica, prisotna pa je tudi bolečina, mišica pa je šibka in je najverjetne tudi ne boste mogli obremenjevati.
Težavo boste odpravili tako, da boste počivali in prizadetega uda ne obremenjevali s športi, ki bi lahko težavo še poslabšali. Dobrodošlo bo tudi hlajenje z ledom in povijanje prizadetega dela ter privzdig uda na višjo površino, saj bo to pripomoglo k zmanjšanju otekline.

Vnetje pokostnice
Vnetje pokostnice, ki se kaže kot bolečina na notranji strani noge, tik ob golenici, pogosto prizadene tekače, ki si želijo prehitro doseči preveč in preobremenijo svoje telo z zahtevnimi teki. Gre za težavo, ki se običajno pozdravi sama od sebe, a to se vsekakor ne bo zgodilo čez noč, zato je najbolje, da si privoščite počitek in ne izvajate športov, ki obremenjujejo prizadeti ud. Tako kot pri drugih poškodbah je tudi tukaj priporočljivo hlajenje bolečega mesta, s čimer boste zmanjšali oteklino. Občasno pa si lahko pomagate tudi s protivnetnimi tabletami, za lajšanje bolečin. Odveč pa ne bo niti obisk zdravnika, ki vam bo predpisal fizioterapije, ki bodo pripomogle k hitrejšemu in boljšemu saniranju poškodbe.

Tekaško koleno
Vzroki za nastanek omenjene poškodbe so lahko različni, in sicer jo lahko povzroči, na primer, pretiravanje s tekom, ki privede do obrabe, padec na koleno ali udarec vanj, šibke mišice ali mišično neravnovesje in še bi lahko naštevali. Na poškodbo sicer kaže bolečina okoli pogačice, bolečina ob upogibanju kolena med hojo, počepi, teko ali čepenje ter tudi med hojo po po stopnicah navzdol ali navzgor. Sicer pa je zaradi poškodbe koleno običajno tudi oteklo.
Poškodbo boste sanirali tako, da boste počivali in se izogibali športom, pri katerih je to neposredno izpostavljeno. Prizadeto mesto je dobro tudi hladiti z ledom, ga povezovati in privzdigniti na višji položaj. Sicer pa si lahko občasno pomagate tudi s protivnetnimi zdravili, ki jih dobite v lekarni, saj bodo te olajšale bolečino in oteklino. Priporočljivo pa je tudi raztezanje in vaje za krepitev mišic okoli kolena

Vnetje ahilove tetive
Ahilova tetiva se nahaja na odzadanjskem delu noge in sega od pete pa do mečnih mišic, vname pa se v primeru pretirano zahtevnih ali prehitro povečanih treningov, nošenja visokih pet ter tudi pretesnih mišic in kit v nogi. Sicer pa je v primeru vnetja boleča, otekla, nekoliko zatrdela in občutljiva na dotik.
Običajno se težava pozdravi sama od sebe, bo pa za to potreben čas in veliko počitka. Odveč pa ne bo niti hlajenje prizadetega mesta in proti bolečinske ter protivnetne tablete za lajšanje bolečine in otekline.

Stresne frakture
Do stresnih faktur privede pretirano zahtevna, ponavljajoča se aktivnost oziroma obremenitev na katero naše telo ni pripravljeno. Pri tekačih se običajno pojavljajo v stopalih in petah.
Na poškodbo vas bo opozorila topa bolečina, ki se bo pojavljaja ob frakturi, in bo ob vadbi, hoji ali stanju še močnejša. Bo pa na mestu poškodbe prisotno tudi otekanje. Za natančno definicijo poškodbe se boste morali odpraviti k zdravniku, ki bo s pomočjo slikanja potrdil, da gre za stresno frakturo. Da bi težavo odpravili, pa boste morali za kar nekaj časa s treningi prekinit, saj bi si sicer lahko nakopali resno poškodbo. Ko se boste vrnili na trening, pa pazite, da boste začeli postopoma in previdno.

Viri:
Muscle strain, ki je dostopen tukaj.
Runner's Knee, ki je dostopen tukaj.
Shin splint, ki je dostopen tukaj.
Stres fractures: symptoms, diagosis and treatmen, ki je dostopen tukaj.
Achilles Tendon Injury, ki je dostopem tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ