Najpomembnejša atletska prireditev pred vrati

Najpomembnejša atletska prireditev pred vrati
07.07.2017 AVTOR: L. Z.
Jutri se v Kamniku začenja evropsko prvenstvo v gorskih tekih. Najboljši gorski tekači stare celine bodo skušali čim hitreje osvojiti vrh Velike planine.

SLOVENSKA REPREZENTANCA:

Mladinci: Tine HABJAN, Nejc URŠIČ, Rok Sušnik (vsi KGT Papež) Tine HREN (Šmarnogorska naveza)
Mladinka: Nuša MALI (ŠKD Sela)
Članice:  Mojca KOLIGAR (KGT Papež),  Klementina LEMUT (ŠD Nanos),  Mihaela TUŠAR (ŠD Nanos),  Maja PEPERKO (TK Šmarnogorska naveza)
Člani: Miran CVET (KGT Papež), Rok BRATINA (TD Bovec), Gašper BREGAR , Luka KOVAČIČ (oba KGT Papež)

"To bo najpomembnejša atletska prireditev pri nas v naslednjih letih. Skupaj s spremljevalci in obiskovalci v Kamniku in okolici pričakujejo več tisoč obiskovalcev, hkrati pa gre za promocijo Velike planine in širše okolice, " je na tiskovni konferenci dejal predsednik AZS Roman Dobnikar.

Na tovrstnih tekmovanjih je Slovenija po zaslugi Mitje in Mateje Kosovelj, Lee Einfalt ter Lucije Krkoč v preteklem desetletju osvojila sedem kolajn (6 posamično, 1 ekipno), letos pa nima kandidata za tako visoko uvrstitev. Še največ izkušenj izmed 13-članske odprave ima Rok Bratina, ki je pred štirimi leti osvojil šesto mesto med mladinci, a članska konkurenca je pač povsem druga zgodba.

Poleg Bratine bodo v članski moški reprezentanci, najmočnejšem delu ekipe, nastopili še Gašper Bregar, Luka Kovačič in Miran Cvet. Slednji je prepričljivo dobil izbirno tekmo na Ratitovcu. 49-letni nekdanji kolesar je bil lani 26. na SP, predlani pa 25. na EP. Med ženskami je na Ratitovec najhitreje pritekla Mojca Koligar, ki je šele letos začela nastopati v gorskih tekih.

Favorita v članski konkurenci sta Avstrijka Andrea Mayr in Turek Ahmed Arslan, v zadnjem desetletju serijska zmagovalca velikih tekmovanj. Predvsem Mayrjeva je v tekih gor (tak bo tudi jutrišnji; druga različica gorskega teka je gor-dol) nepremagljiva: na svetovnih prvenstvih je nanizala šest zaporednih zmag, vključno s tisto iz leta 2010, ko je prvenstvo gostila Velika planina. Takrat je med člani peto mesto osvojil Ugandčan Stephen Kiprotich, ki je kasneje postal svetovni in olimpijski prvak v maratonu.

Trasa bo letos malenkost spremenjena: člani bodo morali opraviti z dvanajstimi kilometri in s skoraj 1300 metri višinske razlike (od počitniškega naselja Eco resort do vrha Velike planine), članice pa bodo tekle štiri kilometre manj, štartale bodo pri sv. Primožu. Tekmovanje se bo pričelo ob 7.30 z »Odprto tekmo « za rekreativce, ob 10.00 bodo štartali mladinke in mladinci, ob 10:45 članice, pol ure zatem pa še člani.

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ