Napake, ki jih tekači začetniki delajo v zimskih dneh

Napake, ki jih tekači začetniki delajo v zimskih dneh
29.12.2019 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Če to zimo tečete prvič, preverite na kaj morate paziti.

Pretiravate z oblačili
Ko je zunaj hladno se kar nekako instinktivno oblečemo tako, da nam je toplo. A pri teku se ogrejemo, zato nam hitro rata prevroče, kar tek oteži. Da se to ne bo dogajalo, se oblecite kot, da bi bilo zunaj 10 stopinj več kot je v resnici. Zna se zgoditi, da vam bo zato prvih nekaj metrov neprijetno in hladno, a ko se boste ogreli, se vam bo zdelo prav prijetno.

Premalo ste oblečeni
Tako kot ni dobro pretiravati z oblačili, ni dobro niti, da pozimi naokrog tekate lahkotno oblečeni. Da vam ne bo ne prevroče in ne pretoplo, si lahko nadenete oblačila za tek v zimskih dneh, ki delujejo lahka in tanka, a so narejena iz posebnih materialov, zaradi katerih vam bo toplo. 

V slabem vremenu delate dolge teke 
Če je vreme slabo ali se namerava v kratkem spremeniti, vi pa se odpravljate na dolgi tek daleč od doma, boste hitro zašli v težave. V takem primeru je namreč bolje, če tečete v bližini doma, da se lahk hitro vrnete domov, če se poslabša. Še bolje pa bo, če boste trening opravili v telovadnici.

Preizkušate nove poti v ekstremnih razmerah
Tek po brezpotjih je lahko prijetna popestritev treningov in uživanje v naravi, a ne v zimskih dneh, ko so vremenske razmere nepredvidljive. 

Ne nadenete si ustrezne obutve
Na trgu je malo morje tekaških copatov, primernih za take in drugačne teke in vremenske razmere. Če tečete po urejenih površinah boste tako potrebovali drugačne copate, kot če boste tekli po snegu. V tem primeru boste namreč potrebovali obutev z boljšim oprijemom, ki ne bo tako zlahka prepuščala mokrote.

Ne raziščete poti po kateri tečete

Zadnja stvar, ki si jo želite narediti na teku v teh hladnih dneh je ta, da se izgubite. Zato, ko se odpravljate na tek po novi poti, to prvo raziščite. Če želite biti varni, pa raje tecite po poteh, ki so vam znane.

Želite teči hitreje
Spolze ceste ali še huje, zasnežene ceste, vas bodo prisilile, da boste tekli počasi. Zato pač pozimi rekordov ne boste mogli podirati, lahko pa vseeno opravite solidne teke in tako naredite nekaj zase in za svoje telo.

Ne nosite odsevnikov
Ker je v teh dneh hitro tema, morate biti vidni, saj boste le tako varni. Na oblačila si namestite odsevnike, ki se bodo zasvetili, ko jih bodo osvetlile luči.

Ne nadenete si rokavic
Če vas bo v roke zeblo, tek ne bo nič kaj prijeten, zato jih zaščitite z rokavicami.

Povzeto po: Nine classic mistakes beginner runners make in the winter, ki je dostopen tukaj 

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ