Napitki, ki vas bodo pogreli po teku v hladnih dneh

Napitki, ki vas bodo pogreli po teku v hladnih dneh
23.10.2018 AVTOR: A. T., Foto: Vanderdecken, Wikipedia

Kako se hitro pogreti, če se pri teku v hladnih dneh razhladite? Poskusite s temi napitki ...

Ko se temperature začnejo spuščati, ni nič čudnega, če vas po daljših tekaških treningih na prostem zebe. Dlje kot ste na prostem, več energije izgubljate, vaše telo pa se počasi ohlaja. Ko se začnete tresti, je to znak, da se telo poskuša ogreti. Pri tem mu lahko pomaga topel napitek, ki je lahko tudi odličen za regeneracijo telesa po treningu. Po slednjem namreč potrebujete tako tekočino, kot tudi elektrolite, ogljikove hidrate in beljakovine, da vaše telo lahko lažje okreva. Kaj vam torej priporočamo?

Vroča čokolada
Čokoladno mleko je eno boljših napitkov po vadbi, ki ga lahko pripravite tudi sami. Potrebovali boste mleko, ki vsebuje beljakovine ter minerale, kotos sta kalcij in kalij ter tudi vitamin D. V mleko zamešajte surov kakav, saj ta vsebuje tudi antioksidante in ga osladite z žličko rjavega sladkorja ali kakšnega drugega naravnega sladila. Tako boste telesu zagotovili še vir energije oziroma zalogo glikogena, ki se bo naložil v mišice.

Čaj
Čaj je še en odličen napitek, ki vas bo ogrel, žal pa telesa ne bo napolnil z energijo in potrebnimi hranili. A vseeno si ga lahko privoščite, če boste zatem ali skupaj z njim še kaj pojedli. Črni ali zeleni čaj ter druge zeliščne različice vsebujejo skoraj nič kalorij. Če želite dodati nekaj beljakovin in ogljikovih hidratov vanje lahko to storite z nekaj mleka in meda / rjavega sladkorja. Slednja bosta tudi hitro odpotovala v okrevajoče mišice.

Kava
Če tečete v jutranjih urah, si boste po teku zagotovo zaželeli kave. Črna je brez kalorij, zato si z njo telo ne bo moglo pomagati, pa čeprav vas bo prijetno poživila. Da bi tlesu zagotovili še nekaj več energije, pa ji lahko dodate nekaj mleka in sladkorja. Sicer pa kava vsebuje antioksidante, ki lahko pospešijo okrevanje tako, da pomagajo mišicam pri regeneraciji po zahtevni vadbi.

Povzeto po: Hot drink hydration tips for runners in winter, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ