New York - Maraton je odpovedan

New York - Maraton je odpovedan
03.11.2012 AVTOR: Uroš Buh
Po nekajdnevnih ugibanjih in nato novici, da bodo oblasti New Yorka kljub vsemu za vsako ceno skušale izpeljati newyorški maraton, je včeraj zvečer le prevladal razum.

“Maratona v nedeljo v New Yorku ne bo,” so včeraj zvečer po lokalnem času sporočili organizatorji, klub New York Road Runners. Po nekajdnevnih špekulacijah in predvsem morda nekoliko nerazumnim pritiskom mestnih oblasti, na čelu z newyorškim županom Michaelom Bloombergom, da naj bi sloviti maraton kljub vsemu izpeljali, saj naj bi tako vlili vsaj nekaj prepotrebne morale južnemu predelu Velikega Jabolka, ki ga je orkan Sandy v preteklem tednu grozovito prizadel, so tako včeraj zvečer sprejeli najbolj racionalno odločitev.

“Tisti, ki imamo radi mesto in tisti, ki imamo radi to prireditev, smo spoznali da to ne bi bil maraton, če njegovo poslanstvo ne bi bilo povezovalne narave, je bil odgovor namestnika župana Howarda Wolfsona na številne kritike oblasti, češ da za vsako ceno skušajo izpeljati nedeljsko tekmovanje. Njegov šef Bloomberg je še nekaj ur pred tem trdil, da bi maraton, navkljub kritičnim razmeram …dal ljudem nekaj upanja in veselja v tem žalostnem tednu. Prav številne kritike javnosti pa so bile tisti krivec, zaradi katerega so na koncu prireditev vendarle odpovedali. Organizatorji so pri tem povedali, da sprememba trase ali datuma nista prišla v poštev, spomimo pa, da je štart newyorškega maratona ravno na predelu Staten Islanda, ki ga je Sandy temeljito opustošil.

“Hvala bogu, je dejala Josephine Prestovino, ena izmed žrtev orkana na novico o odpovedi in odgovorila na pomisleke župana, da bi izvedba maratona vseeno pomenila korak bliže k normalnemu: “Ko se bodo stvari vrnile v normalno stanje – in pri tem mislim na vse, ki so bili prizadeti v tej katastrofi, normalno pa pomeni streho nad glavo, toplo posteljo in topel obrok, ki ga lahko tako skuhaš kot poješ...To je normalno. Da se lahko stuširaš kot človek, to je normalno. Da imaš dom, tam se vse začne!

Letos pa je tudi prvič, da maratona v njegovi 42-letni zgodovini ne bodo izpeljali. Pod vprašajem je bila že izvedba leta 2001, ko se je zgodil domnevni teroristični napad na znamenita dvojčka svetovnega trgovinskega centra, a so dva meseca kasneje prireditev vseeno izpeljali, iz podobnih vzgibov, za kakršne je še včeraj navijal Bloomberg. A tedaj sta minila dva meseca in ljudje so dejansko potrebovali ponovni zagon in motivacijo za prihodnost, ki so je bili ob uspešni izpeljavi maratona tisto leto še kako veseli.

Zanimivo pa je, da organizatorji kljub tragediji in izrednim razmeram odpovedi, ne bodo vračali denarja za preko 40.000 štartnin, ki so v New Yorku že tako tradicionalno zasoljene. Tako je bilo letos v povprečju potrebno odšteti skoraj tristo ameriških dolarjev za nastop na enem največjih maratonov na svetu, večina udeležencev iz vsega sveta pa je zaradi počasnih odzivov oblasti vseeno odšla na pot v upanju, da bodo v nedeljo štartali na Staten Islandu.

Po pisanju na Tekaškem forumu, je med njimi tudi dosti Slovencev, izmed katerih so nekateri čakali tudi po tri dni na raznih evropskih letališčih, da bi vendarle dobili let za New York. In ko so prispeli tja, so bile zmede za nameček še v hotelih, kjer bi  morali biti nastanjeni – na spletu so tudi zgodbe o primerih, kjer so bile njihove rezervirane sobe pač že oddane, ali pa so bili hoteli, zlasti v južnem delu mesta, preprosto zaprti zaradi pomanjkanja elektrike in pitne vode - dokler ni dokončno prišla v javnost še novica o odpovedi.

Jah, v boju proti nesrečam takšnih razsežnosti včasih ne pomaga tudi najboljša tekaška volja, zato naj za konec izrazimo le še upanje in srčne želje, da bi prizadetim družinam kar najhitreje uspelo spraviti svoja življenja do tistega pojma “normalnega ”, ki ga je zgoraj opisala ena izmed žrtev.

 

 

Vir: nbcnewyork.com

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ