Nova raziskava ugotavlja povezavo med sladkimi pijačami in rakom črevesja

Nova raziskava ugotavlja povezavo med sladkimi pijačami in rakom črevesja
22.05.2021 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Nekatere pijače, na primer športni napitki, lahko privedejo do zdravstvenih težav, če pretiravate s količinami.

Morda niste ljubitelj navadne vode in ste si zato ustvarili mešanico pijač, ki jo pijete tako na tekih kot v vsakdanjem življenju. To bi lahko bili športni napitki kot so gazirane in energijske pijače ter sadni sokovi. Čeprav bi to lahko rešilo vašo težavo z okusom, nedavna študija v reviji Gut kaže, da boste morda želeli premisliti o pijači, ki jo uživate.

Raziskovalci so preučili podatke, ki jih je zagotovilo nekaj več kot 95.000 udeležencev študije Nurses ’Health Study II, ki se je začela leta 1989 in spremlja dnevne navade in zdravstvene rezultate žensk. Ugotovili so, da je bilo v obdobju 24-ih let pri tistih z večjim vnosom sladkanih pijač večje tveganje za nastanek raka na črevesju pred 50. letom starosti. Ženske, ki so pile dve ali več na dan, so bile približno dvakrat bolj verjetno diagnosticirane s temi vrstami raka, vsaka dnevna porcija pa je bila povezana s 16 odstotki večjim tveganjem.

Razlog za to je verjetno ta, da sladkane pijače povzročijo hiter dvig glukoze v krvi in izločanje inzulina, kar povzroči vnetje in debelost, kar je povezano z večjim tveganjem za razvoj raka na črevesju. Čeprav imajo umetna sladila, kot pravijo raziskave, tudi druge negativne učinke, so raziskovalci v sedanji študiji ugotovili, da je nadomeščanje sladkorja z umetnimi sladili koristno. V teh primerih je bilo tveganje za diagnozo raka na črevesju pred 50. letom od 17 do 36 odstotkov nižje.

Kaj to pomeni z vidika dnevne porabe? Prvič, po mnenju dietetičarke Kelsey Pezzuti, ki je specializirana za športno prehrano, je ko ne telovadite, voda boljša izbira. Povedala je, da vam lahko opuščanje športnih pijač kot običajne pijače pomaga nadzirati količino sladkorja, ki ga zaužijete v celoti.

Ko tečete ali se ukvarjate z drugo vadbo, je športni napitek lahko koristen, če je vaša aktivnost zmerne do visoke intenzivnosti ter traja več kot eno uro. To je zato, ker je dokazano, da njihova kombinacija tekočine, elektrolitov in ogljikovih hidratov mnogim pomaga pri moči z intenzivnimi treningi s trajno energijo v primerjavi z navadno vodo. Če pa gre le za lahkoten 30-minutni tek, pa ne toliko.

»Te pijače so idealne za športnike, ki trenirajo več ur na dan, kot so maratonci ali triatlonci,« je dejala Pezzutijeva. »Če vaša vadba traja manj kot eno uro, je malo možnosti, da dejansko potrebujete športni napitek."

Povzeto po: New Research Finds Link Between Sugary Drinks and Bowel Cancer, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ