Odvečna maščoba na trebuhu je nevarna, a jo je lahko izgubiti

Odvečna maščoba na trebuhu je nevarna, a jo je lahko izgubiti
30.11.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Če želite zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja, zmanjšajte obseg vašega pasu.

Debelost znatno poveča možnost za razvoj kapi, bolezni srca, diabetes tipa 2 in nekatere vrste rakov. Pri tem pa sploh ni potrebno, da je vaš indeks telesne mase visok, da bi imeli tveganje za razvoj katere od bolezni, ki je povezana z debelostjo.

Celo pri normalni telesni teži in pretežkih odraslih, je obseg pasu, ki je večji od 90cm pri ženskah in 100cm pri moških, povezan s povečano možnostjo tveganja za visok holesterol, visok krvni tlak in bolezni srca in ožilja. Pomembno je, kje je ta telesna maščobe. Maščoba v predelu trebuha je bolj rizična, kot maščoba na področju celega telesa.

Nevarnosti maščobe na področju trebuha
Nove raziskave, objavljene v reviji Menopavza, prispevajo k do sedaj znanim dokazom, da teža, ki jo nosimo okoli pasu, lahko predstavlja resno zdravstveno tveganje. V študiji so ženske, ki so imele znatno več telesne maščobe okoli trebuha, imele znatno več tveganja za bolezen koronarnih arterij v primerjavi s tistimi, ki so bile označene za predebele na podlagi indeksa telesne mase. To je zadnja od številnih študij, ki kažejo, da je obseg pasu bolj predvidljiv za bolezni srca kot telesna teža.

Čeprav povezava med obsegom pasu in boleznimi srca in ožilja ni najbolje razumljena, strokovnjaki sumijo, da maščoba okoli pasu težje procesira krvni sladkor. Visceralna maščoba morda tudi spodbuja vnetja, kar je še dodaten razlog za bolezni srca in ožilja.

Sicer pa obsega vašega pasu ni povezan le z boleznimi srca. Iz podatkov 650.000 odraslih, so raziskovalci razbrali, da so moški z več kot 110cm obsegom pasu imeli več kot 50% večje tveganje za smrt med 14-letnim obdobjem, kot pa moški, ki so imeli obseg pasu dobrih 90cm. Pri ženskah je bilo 80% večje tveganje za smrt povezano z obsegom pasu, pri tistih, ki so imele obseg pasu dobrih 90cm kot pri tistih, ki so imele obseg pasu dobrih 70cm.

Izgubite maščobo, zmanjšajte tveganje
Kaj torej storiti, da boste zmanjšali tveganje za zdravstvene težave? Rešitev je preprosta – shujšajte. Dovolj bo že 150 minut zmerno intenzivne fizične aktivnosti tedensko, obenem pa se boste morali tudi bolj zdravo prehranjevati.

Povzeto po: Excess Belly Fat Can Be Deadly But Is Easy to Lose, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ