Paradižniki so bogat vir hranil!

Paradižniki so bogat vir hranil!
26.05.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
V poletnih dneh se pogosto znajdejo na krožniku slastni paradižniki. Pa ste vedeli, da so prava bomba hranil, ki imajo številne pozitivne učinke na zdravje?
Vir antioksidantov:

Paradižniki so bogati z vitaminom C in fitohranili kot so likopen, eskuleozid, tomatidin in drugimi. Te sestavine vsebujejo antioksidante in delujejo protivnetno, zato pravijo, da lahko paradižniki pomagajo tudi pri različnih boleznih kot so srčne bolezni in rak.


Gradnik kosti:

Likopen v paradižnikih igra vlogo tudi pri zdravju kosti. Raziskovalci univerze v Torontu so naredili preizkus in ženskam v menopavzi predpisali dieto, ki je trajala štiri tedne. V tem kratkem obdobju, se je pri vseh udeleženkah pokazala velika izguba mineralov v kosteh. Kar je raziskovalci pripeljalo do mnenja, da nizka vsebnost likopena lahko sproži manjšo obrambo antioksidantov v kostnih celicah.


Ščiti srce:

Nedavna študija je pokazala, da je uživanje dveh paradižnikov dnevno v obdobju štirih tednov povečalo prisotnost dobrega holesterola pri udeležencih. Dober holesterol vpliva na slabega in preprečuje, da bi se le ta 'prilepil' na stene arterij. Druge raziskave pa so pokazale tudi to, da paradižnikov ekstrakt lahko zavre sprijemanje trombocitov.


Borec proti raku:

Uživanje paradižnikov lahko zmanjša možnost za raka prostate. Zahvala gre antioksidantoma alfa tomatinu in likopenu, ki napadata rakave celice. Kot pravijo nove raziskave, naj bi ženske, ki redno uživajo paradižnik, imele manjšo možnost za raka prsi. Kuhani paradižniki naj bi tudi vsebovali več antioksidantov kot sveži. Če jim dodate še malce maščobe, na primer olivnega olja, pa še toliko bolje, saj se s tem poveča absorpcija hranil.



Povzeto po: Hot Tomatoes, Treasures of Nutrition, dostopen

tukaj

.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ