Po teku nimam teka

Po teku nimam teka
07.04.2022 AVTOR: Matej Zalar
Se vam dogaja, da takoj po vadbi nikakor ne morete jesti?

uploaded
Odgovarja Anita Kos, dipl. dietetičarka
Tekačica in triatlonka, ki je svojo ljubezen do športa in zanimanje za prehrano združila v športni dietetiki. V svoji zasebni praksi svetuje glede prehrane in vodi vrhunske in rekreativne športnike. Kot redna avtorica člankov o prehrani športnika sodeluje tudi z revijama Tekac.si in Bicikel.com.

Redno tečem, od trikrat do petkrat tedensko po deset kilometrov. Vem, da bi moral jesti največ eno uro po treningu, ampak po teku enostavno nimam apetita. Tečem popoldne ali zvečer in tako lačen postanem šele ob desetih zvečer. Obstaja kakšen recept ali način, da bi vseeno jedel takoj po treningu?

Luka iz Cerknice

Odgovarja: Anita Kos

Jesti takoj po vadbi je pomembno predvsem zato, ker takrat obnova porabljenega mišičnega glikogena poteka najhitreje. Ker ne gre za pretirano dolge teke, ki si sledijo v časovnem razponu 24 ur in več, bi se v tem primeru mišični glikogen sicer lahko napolnili tudi na račun drugih rednih dnevnih obrokov. Z obrokom po vadbi pa poleg obnove glikogena povzročimo, da se tudi drugi katabolni procesi v organizmu, ki jih povzročimo s športno vadbo, čim prej obrnejo v anabolne, da torej podkrepimo tudi imunski sistem in druge obnovitvene in adaptivne mehanizme.

Kljub odsotnosti apetita bi se torej po teku veljalo potruditi z manjšim, lahko prebavljivim obrokom. To je lahko že skodelica sadnega jogurta, ki ga uživamo počasi, po požirkih. Zmotno je mišljenje, da je treba pojesti celoten obrok naenkrat. V pol ure pa bi se verjetno dalo vase spraviti tudi manjši jogurt ali pa vsaj sladek napitek, na primer sladkan čaj ali sadni sok, ki mu nato v roku ene ure sledi večerja.

Kako in koliko jemo skozi dan, vpliva tudi na to, kako močna lakota nas zgrabi popoldne ali zvečer. Zato ne bi bilo slabo preveriti tudi tega. Slaba prehrana čez dan lahko namreč že sama po sebi povzroča lakoto v poznejših urah.


Imate vprašanje za naše strokovnjake?
Pošljite nam elektronsko pošto na
info@tekac.si!

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ