Pomen zajtrka za tekače

Pomen zajtrka za tekače
04.07.2021 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Če preskočite ta obrok, vam lahko primanjkuje hranil, ki so bistvenega pomena za to, da imate dovolj energije za tek.

Ne glede na to, ali ste velik oboževalec aktivnosti na tešče, s katero začnete dan, ali če preprosto zamujate in se raje odločite za večjo kavo za »zajtrk«, lahko preskok jutranjega obroka povzroči valovanje, zaradi katerega vam s časom začne primanjkovati hranil kaže nedavna študija v Proceedings of the Nutrition Society.

Raziskovalci so pregledali približno 31.000 odraslih v ZDA, ki so bili vključeni v nacionalno anketo o zdravju in prehrani. Udeleženci so poročali o prehrani v različnih obdobjih dneva, raziskovalci pa so izračunali njihov skupni dnevni vnos mikrohranil. Ugotovili so, da so tisti, ki so preskočili zajtrke, kar je predstavljalo približno 15 odstotkov udeležencev, med kosilom, večerjo in prigrizki zaužili bistveno več kalorij, ogljikovih hidratov, nasičenih maščob in dodanega sladkorja v primerjavi s tistimi, ki so redno zajtrkovali. Manj verjetno je bilo tudi, da bodo izpolnili vsakodnevna priporočila za bistvene vitamine in minerale, vključno s folati, kalcijem, železom, vitamini A, B-kompleksom, C in D.

To je še posebej pomembno za tekače, glede na posebne vitamine in minerale, zabeležene v študiji. Na primer, raziskave so povezale folate z boljšim pretokom krvi skozi mišice med vadbo, železo lahko izboljša atletske lastnosti, vitamini B pa igrajo pomembno vlogo pri presnovi energije in regeneraciji celic po vadbi. 

Čeprav so preskakovalci zajtrka na splošno zaužili več kalorij, je to verjetno zato, ker je hrana za zajtrk še posebej bogata s hranili, je dejala dietetičarka Kristin Gillespie. »Čeprav je te hranilne snovi mogoče sestaviti tekom dneva, lahko številna od teh živil, kot so jajca, oves in nekatera okrepljena žita, okrepijo vašo prehrano,« je dejala. 

Seveda pa vsa živila za zajtrk niso zdrav izbor, je dodala Gillespiesova. Kljub trditvam o vitaminih in mineralih so žitni pripravki kaj lahko sladkorna bomba. Zato lahko uživanje toliko dodanega sladkorja zjutraj - ali kadarkoli čez dan - izniči številne domnevne koristi za zdravje. »Osredotočite se na bolj zdrava žita, kot so tista iz polnozrnatih žit z minimalnim dodatkom sladkorja. V bistvu izberite tiste »dolgočasne« brez dodatkov.«

Če preprosto niste navdušeni nad zajtrkom ali se vam zdi, da zjutraj bolje tečete na prazen želodec, se lahko prilagodite tako, da nekaj teh živil za zajtrk vključite v poznejših obrokih dneva, je predlagala Gillespiesova. Na primer, izbira jajc, mleka in ovsa v prigrizkih ali obrokih lahko pomaga povečati gostoto hranil, je dejala.

Povzeto po: The Importance of Breakfast for Runners, According to New Research, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ