Pomen zajtrka za tekače

Pomen zajtrka za tekače
11.09.2021 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Če preskočite ta obrok, vam lahko zmanjka hranil, ki vam dajejo moč za teke.

Ne glede na to, ali ste velik ljubitelj kardio vadbe na tešče, s katero začenjate dan, ali pa je vaš »zajtrk« le večja kava, vam bi lahko izpustitev jutranjega obroka povzročila težave, v smislu, da vam zmanjka določenih hranil, kaže nedavna študija v Zborniku Društva za prehrano.

Raziskovalci so pregledali približno 31.000 odraslih v ZDA, ki so bili del nacionalne raziskave o zdravju in prehrani. Udeleženci so poročali o uživanju hrane v različnih obdobjih dneva, raziskovalci pa so izračunali njihov dnevni vnos mikrohranil.

Ugotovili so, da so preskakovalci zajtrkov, ki so predstavljali približno 15 odstotkov udeležencev, med kosilom, večerjo in prigrizki zaužili bistveno več kalorij, ogljikovih hidratov, nasičenih maščob in dodajali sladkor v primerjavi s tistimi, ki so redno zajtrkovali. Manj verjetno je tudi, da bodo izpolnili dnevni vnos bistvenih vitaminov in mineralov, vključno s folati, kalcijem, železom, vitamini A, B-kompleksom, C in D.

To je še posebej pomembno za tekače, glede na posebne vitamine in minerale, navedene v študiji. Raziskave so na primer povezale folate z boljšim pretokom krvi skozi mišice med vadbo, železo lahko izboljša atletske sposobnosti, vitamini B pa imajo pomembno vlogo pri energetski presnovi in regeneraciji celic po vadbi.

Čeprav so preskakovalci zajtrkov na splošno zaužili več kalorij, teh hranil niso uspeli nadomestiti. To je verjetno zato, ker je hrana za zajtrk še posebej hranljiva. Hranilne snovi je sicer mogoče nadomestiti čez dan, veliko teh živil, kot so jajca, oves in nekatera okrepljena žita za zajtrk, namreč optimizirajo vašo prehrano,« je dejala.

Seveda pa vsa živila za zajtrk niso vedno zdrava, je dodala Gillespiesova. Kljub trditvam o vitaminih in mineralih na teh žitih, polnih sladkorja lahko uživanje toliko dodanega sladkorja zjutraj-ali kadar koli čez dan-izniči številne njegove domnevne koristi za zdravje. Osredotočite se na bolj zdrava žita, na primer tista iz celih zrn z minimalno dodanim sladkorjem ali še bolje brez njega,« je dejala

Če preprosto niste ljubitelj zajtrka ali se vam zdi, da zjutraj na tešče bolje tečete, se lahko prilagodite tako, da nekaj te hrane, ki je običajno na mizi za zajtrk. vključite v dnevne obroke, je predlagala Gillespiesova. Na primer, izbira jajc, mleka in ovsa v prigrizkih ali obrokih lahko pomaga povečati gostoto hranil.

Povzeto po: The Importance of Breakfast for Runners, According to New Research, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ