Prednosti teka vključujejo nižje stopnje raka in zgodnjo smrtnost

Prednosti teka vključujejo nižje stopnje raka in zgodnjo smrtnost
13.07.2020 AVTOR: A. T., Foto: Marika Fitness/ Facebook

In le 50 minut teka tedensko je dovolj za dosego učinka.

Tek je pogosto povezan z izboljšanim delovanjem srca in metabolizma, vendar so nekatere prejšnje študije pokazale nedosledne ugotovitve glede tega, ali redno treniranje teka lahko pomaga preprečiti raka ali smrt, povezano s srčno-žilnimi boleznimi. To je privedlo do tega, da so raziskovalci opravili metaanalizo 14 raziskav, v katerih je sodelovalo 232.149 ljudi. Raziskovalce pa je zanimalo, ali je tek dejansko naredil razliko v preprečevanju raka in zdravju srca. In izkazalo se je, da je res.

Metaanaliza, objavljena v britanskem časopisu British Journal of Sports Medicine, je pokazala, da so v primerjavi z netekači tisti, ki so tekli vsaj enkrat na teden, imeli 27-odstotno manjše tveganje za smrt zaradi vseh vzrokov, 30 odstotkov manjše tveganje za srčno-žilne oz. povezano smrt in 23 odstotkov manjše tveganje za smrtnost zaradi raka. Te koristi pa, kot pravijo raziskovalci, pridobite že s samo 50 minutami teka tedensko, bodisi da tečete le en dan na teden ali da ga razdelite na krajše segmente skozi ves teden. Hitrost pa pri vsem tem ni imela nobenega vpliva, temveč je bil le čas trajanja tisti, ki je zmanjša tveganje. Pomembno pa je opozoriti, da daljši časi niso pomenili še nižjih tveganj.

»Tek vam bo lahko pomagal živeti dlje, in sicer ne glede na njegovo tedensko pogostost, trajanje in tempo,« je dejal soavtor študije dr. Željko Pedišić, izredni profesor na Inštitutu za zdravje in šport na univerzi Victoria v Avstralija. Dodal je še, da možni razlogi za neskladne povezave v prejšnjih študijah verjetno temeljijo na metodologiji - na primer način izbire udeležencev, ocenjevanje tekaške udeležbe, razvrstitev "odmerkov" teka in trajanje sledenja. gor. V tej trenutni analizi izbrane študije niso imele teh dejavnikov, kar je omogočilo jasnejši zaključek. Pedišić je nadalje še dodal, da so raziskovalci v teh študijah našli dovolj dokazov za to, da tek izboljšuje delovanje srca na splošno, znižuje telesno maščobo in izboljša presnovo in aerobno kondicijo. »Tako se zmanjša tveganje za srčne bolezni, visok krvni tlak, rak, bolezni dihal, visok holesterol in sladkorno bolezen tipa 2,« je dejal. »Imate celo boljše posturalno ravnovesje, kar zmanjšuje tveganje za invalidnost.«

Tecite redno, živite dlje? To se zagotovo zdi sporočilo, je dejal Pedišić. Najboljši del pa je, da ni potrebno veliko, da bi opazili pomembne učinke na zdravje.

Povzeto po: Benefits of running include lower rates of cancer and early mortality, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ