Preživljanje časa na zelenih površinah lahko podaljša življenje

Preživljanje časa na zelenih površinah lahko podaljša življenje
22.12.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lululemon/ Facebook

Ob vadbi in uravnoteženi prehrani, ugodno na zdravje vpliva tudi čas, ki ga preživite na zelenih površinah v urbanih območjih.

Uživanje na zelenih površinah ni le prijetno, temveč vam lahko tudi pomaga podaljšati življenje.

V reviji Lancet Public Health, je Svetovna zdravstvena organizacija objavila izsledke raziskav, v kateri je preučila devet velikih študij iz sedmih držav – vključujoč 8 milijonov ljudi – o zelenih površina in vzrokih smrtnosti. Odkrili so, da je znatna povezava med izpostavljenostjo zelenim površinam v urbanih okoljih ter boljšim javnim zdravjem. V vsehdržavah, ki so jih strokovnjaki preučili, vključujoč ZDA, Kitajsko, Avstralijo, Kanado, Italijo in Švico, za vsako 0.1 povečanje zelenih površin v ožjem krogu posameznikovega doma, namreč za kar 4% manj prezgodnjih smrti. 

Kot pravi dr. Mark Nieuwenhuijsen, soavtor študije in profesor okoljske epidemiologije na oddelku za globalne raziskave Inštituta Barcelona, je ključno sporočilo raziskave to, da so zelene površine dobre za zdravje in da ljudje, ki živijo na zelenih področjih živijo dlje. Zelene površine namreč pomagajo zmanjšati stres in izboljšajo mentalno zdravje, kar vodi v večjo fizično aktivnost in družbene stike, zmanjša onesnaženje zraka, hrup in učinke toplotne grede (kot so višje stopnje emisije toplogrednih plinov, onesnaženje vode, z vročino povezane bolezni in vsesplošna smrtnost) ter izboljša naš imunski sistem. Vse to lahko prispeva k daljšemu in bolj zdravemu življenju.

Naslednji korak za znanstveni je raziskati, katere zelen površine so najbolj učinkovite. Na primer, raziskovalci bodo preučili učinke zelenih zaplat trave in ulic z drevoredi v primerjavi z večjimi parki. Na splošno pa, kot pravi Nieuwenhuijsen, imajo ljudje radi površine, ki nudijo nekaj biodiverzitete, določen nivo tišine ter možnost, da tam lahko preživijo nekaj ur tedensko. Seveda vadba, na primer tek, še prispeva k povečanju pozitivnega učinka zelenih površin. Sicer pa ne bo nič narobe, če boste izbrali kakšno drugo vrsto vadbe. Raziskave namreč kažejo na to, da večja povezanost z naravo izboljša motivacijo, razpoloženje in celo spremeni psihološke mehanizme vezane na stran, na primer hoja v gozdu zniža krvni tlak in utrip srca, prav tako se zniža nivo kortizola, hormona, ki je povezan s stresom.

Če potegnemo črto, če si želite bolj učinkovite vadbe, vadite na prostem, najbolje v naravi.

Povzeto po: Getting outside in city green spaces may help you live longer, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ