Prihaja 62. pohod po Poti ob žici

Prihaja 62. pohod po Poti ob žici
02.05.2018 AVTOR: L. Z.
Rekreativna prireditev Pohod po Poti ob žici vsako leto poteka od četrtka do sobote pred 9. majem, ko v Ljubljani praznujejo mestni praznik.

Pohod poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi poti okoli slovenske prestolnice.

Kot osrednji del ob sobotah poleg pohoda poteka edinstven tek trojk, ki nima neposrednega tekmovalnega pomena ter primerjave v svetovnem ali evropskem merilu.

Gojko Zalokar: "Skušali bomo pripravi prireditev brez odpadkov."

V Ljubljani bo od 3. do 5. maja potekal 62. pohod po Poti ob žici, ki so jo postavili naprej italijanski, potem pa nemški okupatorji med drugo svetovno vojno. Lani so udeleženci, v vseh dnevih jih je bilo na različnih rekreativnih prireditvah več kot 40.000, sklenili živi obroč, kar bodo pripravili letos 5. maja točno ob dvanajstih, poroča STA.

Rekreativna prireditev Pohod po Poti ob žici vsako leto poteka od četrtka do sobote pred 9. majem, ko v Ljubljani praznujejo mestni praznik, Evropa pa obeležuje konec druge svetovne vojne. Pohod poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi poti okoli slovenske prestolnice. V četrtek bodo otroci iz ljubljanskih vrtcev, kot običajno, odprli pohod. V petek se bodo nadaljevali pohodi šolarjev osnovnih šol in dijakov srednjih šol.

Edinstven tek trojk

Prireditev velja za eno največjih športno-rekreativnih prireditev v Sloveniji. Je pa tudi enkratna in svojstvena. Kot osrednji del ob sobotah poleg pohoda poteka edinstven tek trojk, ki nima neposrednega tekmovalnega pomena ter primerjave v svetovnem ali evropskem merilu. Ključno pri teku trojk je sodelovanje in tovarištvo, saj je najpomembnejši tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni čas trojke.

"Žigi za opravljen pohod bodo na voljo ob sami poti in si jih bodo lahko udeleženci sami udarili v kontrolne kartončke ali pa jih bodo posneli s pametnimi telefoni. Skušali bomo pripravi prireditev brez odpadkov. Lani smo vpeljali piknike ob progi, tudi letos bo tako, na voljo bo tudi voda, vendar ne v plastenkah, " je na novinarski konferenci novosti predstavil vodja prireditve Gojko Zalokar.

Prijave na pohod niso potrebne, udeleženci plačajo le za žig, dobijo pa tudi spominske majice. Udeleženci se od šeste ure naprej registrirajo na vhodnih kontrolnih točkah Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada, kjer dobijo kontrolne kartončke, s katerim pri naslednjih točkah zbirajo žige. Cilji so odprti do 17. ure, vsak prehodi razdaljo po želji, tisti, ki opravijo celotno pot v dolžini 35 km, pa dobijo posebno kolajno.

Sklepno dogajanje bo tudi letos na Kongresnem trgu. V kulturnem programu bodo tradicionalno nastopili pevci Partizanskega pevskega zbora, ob koncu pa bosta pripravila koncert še Nipke in Trkaj.

Lanski zmagovalci

Domen Hafner, Urban Jereb in Gregor Kustec so lani zmagali v moški konkurenci na 29 km v teku trojk (1:48:40). V ženskih trojkah so slavile Jerica Kravos, Monika Bajc in Klementina Lemut (2:18:33), med mešanimi trojkami pa so bili na najdaljši razdalji najboljši Tomaž Ferjančič, Petra Tratnik in Kristjan Ipavec (2:00:32). Na 12,5 km so v članski kategoriji slavili Gašper Bregar, Miran Cvet in Timotej Bečan (43:25), med ženskami Jana Kotar Ilijaš, Nataša Prašnikar in Kristina Bele (56:41), med mešanimi trojkami pa so bili prvi Matic Plaznik, Sara Jaklič in Bashir Rezai (47:02).

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ