Pripravite se na vašo prvo trail tekmo

Pripravite se na vašo prvo trail tekmo
12.05.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Iščete nov izziv? Prijavite se na svojo prvo trail tekmo. Da bi z izzivom opravili čim bolje, pa je tukaj nekaj koristnih nasvetov.

Izberite si tekmo
Trail tekov je tako v tujini kot tudi pri nas na voljo malo morje, zato je najbolje, da prvo razmislite o tem, kako zahtevne tekme se želite udeležiti, kdaj in kje. Obene pa ne pozabite razmisliti niti o tem ...
... v kakšni formi ste trenutno in koliko časa bi potrebovali, da bi se na določen izziv dobro pripravili.
... ali imate ne le fizične, temveč tudi tehnične sposobnosti za to, da nek izziv varno zaključite? Nekatere tekme namreč od posameznikov zahtevajo, da so pripravljeni na težak teren, ponekod se namreč tudi ponoči, drugje morate znati uporabljati kompas itd.
... razmislite o tem, kaj boste morali žrtvovati, da se boste lahko pripravili na tako zahteven izziv in ali imate sploh čas in voljo za to.
... vedeti morate, da bodo treningi za trail teke okrnili vašo zmogljivost na cestnih tekih, saj hribovita področja in zahteven teren v njih pomeni, da boste tam tekli počasneje, kot bi na ravnih površinah.

Definirajte svoje cilje
Ko se odločite za tekmo, morate razmisliti tudi o tem, kaj si na njej želite doseči. Vam je pomembna le udeležba ali tudi dobra uvrstitev? Bodite iskreni do sebe, saj boste cilju morali podrediti veliko svojega časa, da se boste na izziv lahko dobro pripravili.

Načrtujte vse podrobnosti
Ko se boste odločili za določeno tekmo, jo razdelajte do podrobnosti, saj boste le tako tudi vedeli, kako se nanjo ustrezno pripravite. Prav mogoče je, da se boste morali naučiti tudi česa novega, okrepiti svoje telo in še kaj, da bi lahko bili zmožni premagati zastavljen izziv.

Naredite si načrt treningov
Brez ustreznega načrta treningov ne bo šlo, zato je dobro, da si jih naredite. Če za to nimate ustreznih izkušenj, bo najbolje, da za pomoč prosite tekaškega trenerja, ki se ukvarja s tovrstnimi teki. Ta vam bo pomagal tako pri oblikovanju ustreznega načrtra treningov, kot tudi z nasveti o krepitvi telesa, prehranjevanju pred tekmo in med njo, pri izboru opreme, motivaciji in še čemu.

Povzeto po: 4 stepst to your first trail running pace, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ