Prva ženska, ki je pretekla bostonski maraton

Prva ženska, ki je pretekla bostonski maraton
14.05.2013 AVTOR: Jure Jeraj
Kratek filmček prikazuje zgodbo Katherine Switzer, takrat 20-letnega dekleta, ki si je želela preteči bostonski maraton.

Leta 1967 je bila udeležba na omenjenem maratonu dovoljena le moškim, predstavnice nežnejšega spola na zdaj množični prireditvi niso imele pravice nastopati.

Pogumna Katherine pa se na tovrstne omejitve, ki so bile pospremljene z absurdnimi razlagami, ni ozirala. V spremstvu svojega trenerja Arnie Riggs-a in fanta Tom-a Millerja se je pod inicialkami začetnic svojega imena prijavila na maraton in se ga ne glede na omejitve udeležila.

Kot pripoveduje, je večina udeležencev teka to dejanje pozdravilo z navdušenjem, medtem ko je bil eden izmed direktorjev maratona, Jock Semple, popolnoma drugačnega mnenja. V pričo novinarjev, foto reporterjev in mnogih udeležencev je izgubil razum in fizično ter z mnogimi verbalnimi zmerljivkami napadel Switzerjevo.  Vendar njegov bes ni bil dolgega trajanja, saj je bil spremljevalec Katherine Switzer dobro poznani igralec ameriškega nogometa, ki je brez težav »odstranil « nasilnega direktorja.

Pet let po incidentu, leta 1972, je bil bostonski maraton prvič tudi uradno odprt za žensko udeležbo. Switzerjeva je po incidentu vseeno nadaljevala s tekom in v cilj pritekla v času 4:20. Katherine Switzer je leta 1974 zmagala na maratonu v New York-u, kjer je uspela razdaljo preteči v 3:07:29. Njen osebni rekord teka na maratonski razdalji pa znaša 2:51:37, ki ga je dosegla na maratonu v Boston-u, leta 1975.

Zanimivo je dejstvo, da so bile tovrstne prireditve prepovedane za ženske, saj je danes ravno med dekleti tekaški šport v vedno večjem porastu. Kakor koli, določene psihološke »bariere « smo ljudje kot skupnost že premagali, vendar jih veliko še vedno ostaja neosvojenih. Bodimo strpni in razumevajoči drug do drugega, saj le to pripelje do želenega sožitja.

 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ