Puharju ni uspelo teči pod pol ure, Romanova odstopila

Puharju ni uspelo teči pod pol ure, Romanova odstopila
11.06.2017 AVTOR: L. Z.
Minsk: Na evropskem pokalu v teku na 10.000 metrov je slovenski maratonec Rok Puhar s časom 30:33,69 osvojil 23. mesto, Sonja Roman pa je odstopila.

Rok Puhar: "Tako visoke temperature, kot so bile na tekmi, mi ne ustrezajo. V cilj sem prišel kar z rezervo, imel sem dovolj moči, ker sem po petih kilometrih tekel z 'ročno zavoro', saj nisem želel odstopiti."

 

Sonja Roman: "Ena izmed tekmovalk me je v gneči pohodila in sezul se mi je čevelj. Morala sem ob progo, da sem se obula."

 

 

Puhar tako ni dosegel zastavljenega cilja – teka pod 30 minutami. Vseeno je osebni rekord popravil za skoraj pol minute, za kaj več pa mu je, tako pravi, ponagajala vročina.

»V skupini B sem bil deveti, start pa smo imeli sredi popoldneva. Razmere za tek so bile zato zelo zahtevne, kar kažejo tudi končni izidi. Pod pol ure nisem mogel preteči proge, kar bi mi v normalnih razmerah sicer uspelo. Tako visoke temperature, kot so bile na tekmi, mi ne ustrezajo. V cilj sem prišel kar z rezervo, imel sem dovolj moči, ker sem po petih kilometrih tekel z 'ročno zavoro ', saj nisem želel odstopiti. Zadnji krog sem zato odtekel zelo hitro, skupaj z ostalimi udeleženci pa nimam dobrih besed zaradi nerazumne odločitve Evropske atletske zveze (EAA), ki je s tekmo začela v najbolj vročem delu dneva, « je za Sta dejal Puhar, ki je aprila na maratonu v Hamburgu dosegel normo za svetovno prvenstvo.

V Minsku je nastopila tudi Sonja Roman. Državna rekorderka v teku na 1500 metrov, ki se v zadnjem obdobju posveča daljšim razdaljam, v beloruski prestolnici ni prišla do cilja.

»Ena izmed tekmovalk me je v gneči pohodila in sezul se mi je čevelj. Morala sem ob progo, da sem se obula. Ko sem znova začela v ozadju, se mi je čevelj znova sezul, ker se mi je vezalka zrahljala. Šla sem nekaj časa še naprej, vendar je poleg zaostanka svoje dodala še visoka temperatura, « je obilico smole med tekom opisala Romanova.

Med ženskami je že tretjič na evropskem pokalu slavila Portugalka Sara Moreira (32:03,57), ki je za dobrih deset sekund ugnala domačinko Volho Mazuronak (32:13,73), tretja pa je bila branilka naslova Esma Aydemir iz Turčije (32:41,03).

Tudi med moškimi je zmaga odšla na Iberski polotok: s časom 28:31,16 je slavil Španec Antonio Abadia. Za popoln španski uspeh sta poskrbela še njegova rojaka Juan Perez (28:35,69) in Carlos Mayo (28:48,41), ki sta bila drugi in tretji. Tako se je prvič v zgodovini evropskega pokala na 10.000 metrov zgodilo, da so prva tri mesta osvojili predstavniki iste države. Malce presenetljivo so prehiteli Arasa Kayo, Kenijca s turškim državljanstvom, ki se je pred dvema letoma že spustil pod mejo 28 minut. Včeraj je končal na četrtem mestu.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ