Razlog za »zadetost« od teka ni tisto, kar mislite, da je

Razlog za »zadetost« od teka ni tisto, kar mislite, da je
25.02.2021 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Za mnoge tekače je doživljanje t.i. runner's high ali po domače »zadetosti« od teka ena glavnih prednosti tega športa. Do sedaj je prevladovalo prepričanje, da sproščanje endorfinov povzroča ta občutek, a nova študija, objavljena v reviji Psychoneuroendocrinology kaže, da morda ni tako.

Hitro osvežitev anatomije, preden se poglobite v rezultate študije: vaše telo ima različne vrste senzoričnih receptorjev, ki zaznajo in se odzovejo na spremembe v kemijski ravni, bolečini, temperaturi, gibanju in svetlobi.

Senzorji, povezani z odzivom na bolečino, se imenujejo opioidni receptorji in ko zaznajo težavo z bolečino, to sproži celo vrsto kemičnih odzivov, vključno s proizvodnjo endorfinov in naravno proizvedenih opioidov. Potem je tu vaš endokanabinoidni sistem, ki deluje tako, da uravnava vse vaše druge sisteme z receptorji po telesu in ima tudi vlogo pri modulaciji bolečine - to so na primer receptorji, usmerjeni v CBD izdelke.

Prejšnje raziskave na miših so pokazale, da koristni učinki vadbe niso odvisni od opioidnih receptorjev, kot se domneva; namesto tega se močno zanašajo na receptorje endokanabinoidnega sistema, pravi vodilni avtor nedavne študije dr. Johannes Fuss, svetovalec za psihiatrijo v Univerzitetnem medicinskem centru Hamburg-Eppendorf v Hamburgu v Nemčiji. »Te predhodne ugotovitve so temeljile na mešanici vedenjskih, farmakoloških in molekularno-genetskih študij. Toda očitno pri miših nismo mogli preučevati učinkov evforičnih občutkov. Tako smo ponovili poskus z ljudmi.«

S sodelavci raziskovalci je pod drobnogled vzel 63 udeležencev, ki so morali 45 minut teči na tekalni stezi. V ločeni seji so udeleženci enak čas hodili. Ugotovili so, da je tek povečal občutek evforije in zmanjšal stopnjo tesnobe, kar se je zgodilo tudi, ko so bili opioidni receptorji blokirani. To pomeni, da endorfini nimajo velike vloge,« je dejal Fuss. »Namesto tega smo ugotovili, da tek spodbuja sproščanje endokanabinoidov, in na podlagi naših sedanjih in prejšnjih ugotovitev sklepamo, da so endokanabinoidi odgovorni za t.i. »zadetost« od teka.

Zakaj je to res dobra novica? »Čeprav lahko ta val dobrega počutja zmanjša tesnobo in pomaga pri ravni bolečine, to še zdaleč ni edina korist odziva endokanabinoidov. »Endokanabinoidni receptorji so v vseh sistemih, od pljuč, ledvic in kostnega mozga do imunskega odziva, reproduktivnega zdravja in modulacije bolečine,« je dejal dr. Jordan Tishler, profesor na Harvardski medicinski šoli. »Vplivajo lahko na skoraj vse v telesu.«

Čeprav nekateri izdelki, kot je CBD, obljubljajo optimizacijo tega sistema, je Tishler dejal, da je zaradi pomanjkanja predpisov in širine zahtev treba nadaljevati z raziskavami o realnih koristih možnosti CBD.

V vmesnem času je naravni zagon lastnih endokanabinoidnih receptorjev s tekom odličen način, da si zagotovite »naravnanost celotnega telesa« in obenem dosežete tisti izbruh evforije.

Povzeto po: The Reason Behind the Runner’s High Isn’t What You Might Think, ki je dostopen tukaj.

https://www.runnersworld.com/news/a35589334/science-behind-the-runners-high-study/

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ