Redna vadna lahko zmanjša možnost za razvoj depresije

Redna vadna lahko zmanjša možnost za razvoj depresije
23.11.2019 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Proti depresiji se lahko borite na različne načine, redna vadba je eden boljših načinov za odpravljenje težav, ki jih depresija prinaša.

Če imate bližnje sorodnike s kronično depresijo, so vaše možnosti za razvoj te bolezni povečane. A to ne pomeni, da se ji ne morete izogniti, še posebej, če se trudite živeti zdravo. Še posebej pa vam pri zmanjšanju možnosti za pojav depresije lahko pomaga redna vadba. Najbolje pa je, kot pravi ena novejših študij, objavljena v reviji Depression and Anxiety, da lahko tveganje zmanjšate že z manjšo količino aktivnosti.

Raziskovalci so si pri pridobivanju podatkov pomagali s podatki okoli 8000 udeležencev iz Partners Healthcare Biobank – dolgoročnega projekta, ki zbira genetske in zdravstvene informacije. Preučili so dve leti življenskih navad, vključujoč fizično aktivnost in diagnoze povezane z depresijo. Obenem so izračunali tudi genetsko tveganje vsakega udeleženca in ugotovili, da so tisti, ki so imeli višje genetske povezave z depresijo imeli več možnosti, da bodo v času študije tudi sami diagnosticirani z depresijo; manj možnosti za to, pa so imeli tisti, ki so bili za 20% bolj aktivni. Tisti z najmanj aktivnosti – od pol ure do uro vadbe na teden, so imeli visoke možnosti za depresijo. Le nekaj več ur na teden, v povprečju tri ali okoli 35-45 minut dnevno, pa je že znatno zmanjšalo tveganje za depresijo. In bolj kot je bil posameznik aktiven, še manjše je bilo tveganje. Pod vadbo so se štele vse oblike vadbe – tako visoko kot nizko intenzivne, kot so tek, aeorbna vadba, vadba z utežmi, ples, joga in raztezanje.

Vodilna avtorica študije, Karmel Choi, klinična sodelavka na psihiatriji splošne bolnišnice Massachusetts in T.H.Chan šole za javno zdravje na Harvardu, je povedala, da te ugotovitve kažejo na to, da pri posameznikih, ki so genetsko bolj nagnjeni k depresiji, lahko s pomočjo fizične aktivnosti nevtraliziramo tveganje za pojavnost. Prav tako pa je vadba, četudi ni genetske osnove za težave z duševnim zdravjem, lahko dobra zaščita za zmanjšanje depresije.

Zakaj je vadba tako učinkovita? Choiova meni, da predhodne raziskave nakazujejo na to, da aktivnost ustvari ugodne učinke, ki vplivajo na možgane in čustveno regulacijo, na primer, z zmanjšanjem vnetij, povečanjem pozitivnega hormona kot so endorfini in dopamini, ter izboljšanjem spanja.

Kljub vsemu imejte v mislih, da vadba nekaterim sicer lahko pomaga pri lajšanju simptomov do neke mere, a čudežev žal ne prinaša. Če imate visoko tveganje za depresijo ali opažate znake tega stanja, kot so pomanjkanje energije, žalost, tesnoba in nespečnost, se pogovorite z zdravnikom o možnostih zdravljenja.

Povzeto po: Regular Exercise Can Cut Your Risk of Depression—Even If It Runs in Your Family, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ