Resnica o maratonskem teku in toplotnem udaru

Resnica o maratonskem teku in toplotnem udaru
06.08.2021 AVTOR: A. T., Foto: Asics/ Facebook

Študija ugotavlja, da so mlajši in hitrejši tekači pogosteje na udari za vročinski udar.

Vsak, ki je že kdaj tekel na maratonu ve, da je 42km veliko, a v toplejših dneh se ta razdaja zdi še toliko daljša. Kateri drugi dejavniki, razen temperature, še lahko vplivajo na možnosti tekačev, da doživijo vročinski udar?

To je tema, raziskana v novi študiji o tekačih na Bostonskem maratonu. Če pogledamo zapise med letoma 2015 in 2019, so raziskovalci odkrili 51 primerov toplotnega udara. Zanimivo je, da so imeli mlajši, hitrejši tekači naječje tveganje za toplotni udar. Čeprav se to morda zdi neintuitivno, je glede na to, da so počasnejši tekači dlje časa na vročini, dejansko smiselno. Največji dejavnik pri toplotnem udaru je namreč toplota, ki jo ustvarite sami - in hitreje kot se premikate, več toplote ustvarite.

S toplotnim udarom je pogosto povezana dehidracija, a v tem primeru za to ni veliko dokazov. Podatki z bostonskih maratonov nam ne povedo, koliko je popil kdo od tekačev, ki so doživeli toplotni udar, a 18 od 51 jih je dobilo intravenske tekočine, 24 pa na videz nič. Iz tega je težko narediti trdne zaključke, a kaže na to, da toplotni udar morda v prvi vrsti ni povezan z dehidracijo.

Potem je pa tukaj še končni dejavnik – vreme. Znano je, da temperature nad 21 povečajo možnost za toplotni udar. Vseeno pa so bostonske raziskave odkrile, da je bilo znatno več primerov toplotnega udara v letih, ko se je vreme začelo s toplim in nato postalo vroče, v primerjavi z leti, ko je bilo ves čas večinoma vroče. Zakaj je temu tako? En razlog je, da tekači v vročini tečejo bolj zadržano. Drugi pa je, da če se v drugem delu tekme otopli, se to ujame s časom, ko tekači če tako bolj intenzivno delajo – in s tem ustvarijo več lastne vročine – tako pa tudi lahko prispevajo k vročinskem udaru. 

Kaj se lahko tekači naučijo iz tega? Ko preverite vremensko napoved, imejte v mislih pot. Če se zdi napoved blaga v začetku, pa veste, da bo sčasoma postala bolj zahtevna, razmislite o tem, da bi nekoliko omejili svoj tempo. Pri maratonu je to tako in tako dobra ideja.

Povzeto po: The truth about marathon running and heat stroke, ki je dostopen tukaj

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ