S hrano proti stresu

S hrano proti stresu
17.04.2020 AVTOR: A. T., Foto: Quaker/ Facebook

Orehi
Oreščki, predvsem orehi, so hrana z veliko energije in idealen prigrizek, ko ste pod stresom. Orehi imajo namreč številne koristi za zdravje: bogati so z omega-3 maščobnimi kislinami, ki pomagajo zmanjšati tveganje za depresijo; sebujejo pa tudi triptofan, aminokislino, ki se uporablja pri proizvodnji serotonina t.i. »hormona dobrega počutja«. Tako je lahko že uživanje peščice oreščkov na dan preprost način za izboljšanje razpoloženja. Srečni ljudje pa so ponavadi tudi manj obremenjeni. Lahko jih uživate kot prigrizek, lahko pa jih potresete tudi po solati ali ovsenih kaši.

Ovseni kosmiči
Ovseni kosmiči so več kot le odličen zajtrk za tekače. Če je pred vami dan, poln obveznosti, potem bo ovsena kaša tisto, kar potrebujete. Ovseni kosmiči namreč vsebujejo veliko vlaknin, kar povzroči, da krvni sladkor narašča počasi in postopoma. Obenem pa vas bo kaša tudi nasitila vse do kosila.

Zelena listnata zelenjava
Ko vam primanjkuje časa za kosilo, je resnično mamljivo poseči kar po pici ali burgerju. Poskusite naslednjič namesto tega poseči po solati. Zakaj? Ker zelena listnata zelenjava, kot je, na primer špinača, vsebuje veliko folne kisline. Vaše telo potrebuje ta vitamin B, da ustvari nevrotransmiter dopamin, ki lahko pomaga ublažiti in olajšati simptome depresije. Obenem pa vam solata tudi ne bo obležala v trebuhu kot masten burger. Tako boste popoldne imeli več energije in se boste lažje spopadali s stresnimi situacijami.

Borovnice
To vijolično sadje je še posebej bogato z antocianini (antioksidanti). Ugotovljeno je bilo, da imajo ti številne koristi za vaše zdravje, zlasti v smislu odpravljanja stresa. Borovnice vsebujejo tudi vitamin C, ki krepi imunski sistem, kar je še posebej pomembno, ko ste pod stresom, saj je takrat možnost, da zbolite večja.

Temna čokolada
»Košček čokolade na dan, drži zdravnika stran!« Malo za hec, malo pa tudi zares, vsaj kar se temne čokolade tiče. Slednja namreč vsebuje polifenole (fitokemikalije), ki so prisotni v kakavovih zrnih in znižujejo raven stresnih hormonov (zlasti kortizola) v krvi. Ko boste torej naslednjič v službi do vratu v delu, si privoščite košček temne čokolade (najmanj 70% kakava), ob kateri se boste tako posladkali kot tudi pomirili.

Povzeto po: Brain food: Top 5 food for stress relief, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ