Sadje in zelenjava za zdravje in boljši tek

Sadje in zelenjava za zdravje in boljši tek
06.07.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Poletni dnevi so bogati tudi z raznolikim sadjem in zelenjavo, ki vsebuje številna hranila, ki lahko ugodno vplivajo na vaše zdravje in vam pomagajo dosegati še boljše rezultate.

Jagode
Sladke in slastne jagode so bogate z vlakninami, vitaminom C ter tudi minerali kot sta magnezij in fosfor. Vsebujejo pa tudi antocianin, ki deluje protivnetno in sodeluje tudi pri regeneraciji mišic in preostalega tkiva.

Repa
Repa poleg vitaminov vsebuje tudi veliko mineralov: magnezij, na primer, skrbi za pravilno delovanje živčevja in mišic ter pomaga izboljšati vzdržljivosti; kalcij med drugim za svoje normalno delovanje potrebuje srce; železo pa pomaga proizvajati hemoglobin, ki je pomemben za prenos kisika iz pljuč v mišice.  

Robide
Robide niso bogate le z vlakninami, ampak tudi z antioksidanti, ki preprečujejo delovanje prostih radikalov in s tem tudi prezgodnje staranje. Vsebujejo pa tudi vitamina C in K – prvi krepi delovanje imunskega sistema, drugi pa kosti.

Sladek krompir
Sladek krompir je odličen vir vitaminov. Vsebuje večje količine vitamina A, ki skrbi za dober vid in na splošno za zdravje vaših oči, vitamina B6 in B5 pa sodelujeta pri procesu pretvorbe hrane v energijo, zaradi česar boste lažje in bolje tekli.

Citrusi
Citrusi kot so limone, grenivke, pomaranče in drugo vsebujejo veliko vitamina C, ki ima številne ugodne učinke na naše telo in zdravje. Med drugim namreč krepi imunski sistem, pomaga pa tudi omiliti razbolele mišice. Nekateri citrusi, kot so, na primer limone, pa vsebujejo tudi tiamin, ki pomaga pri pretvarjanju ogljikovih hidratov v energijo.

Rdeča pesa
Rdeča pesa je zelo dober vir vitaminov A in C, antioksidantov ter tudi kalija, ki je zelo pomemben za normalno delovanje mišič in živčevja.

Korenček
Korenček je odličen tako kot prigrizek kot tudi kot priloga ali del mešane solate. Vsebuje pa zelo veliko vitamina A, ki skrbi za to, da je vaše tkivo zdravo, sodeluje pa tudi pri zdravljenju poškodb.

Paradižnik
Paradižnik je prava mala bomba hranil, saj vsebuje vitamine C, K in A, antoksidante ter tudi fitohranila, kot sta likopen in tomatidin, ki delujeta protivnetno. Vsi pa krepijo tudi vaše zdravje in fizično pripravljenost.

Zelenolistnata zelenjava
Zelenolistnata zelenjava vsebuje malo kalorij, a veliko vlaknin, vitaminov ter tudi riboflavin, antioksidant, ki pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. 

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ