Samospodbuda izboljšuje zmogljivost

Samospodbuda izboljšuje zmogljivost
20.12.2021 AVTOR: Tina Ambrožič
Študija je pokazala, da naj bi motivacijske fraze, s katerimi se posameznik spodbuja, izboljšale sposobnosti za kar 18%.

Zanimiva nova študija se je s pomočjo eksperimenta osredotočila na učinek samospodbude pri vzdržljivostnih športnikih, ki do sedaj še ni bila preučena.Zasnova študije, objavljene v Medicine & Science in Sports & Exercise, je precej preprosta. 24 prostovoljcev, kolesarjev, je moralo kolesariti do izčrpanosti. Nato se je skupina razdelila na dva dela, s to razliko, da je polovica kolesarjev dva tedna vadila samomotivacijo. Po dveh tednih so test ponovili in ugotovili, da je skupina, ki je vadila samospodbudo zdržala za kar 18% dlje časa kot kontrola skupina, ki tega ni počela. Obenem so se od te razlikovali tudi po tem, da so nekoliko drugače dojemali napor - lažje so se namreč prepričali, da je vadba lažja kot je v resnici bila.Kako je izgledala vadba samospodbude?

Prvo so udeleženci pol ure preživeli ob pisanju izjav, ki so jih uporabljali za samospodbujanje in iskali druge, še primernejše predloge za stavke, ki jim bodo v spodbudo. Morali so si namreč izbrati štiri najljubše motivacijske stavke: dva za prvi del vadbe in dva za kasnejši, napornejši del vadbe, ki so jih v naslednjih dveh tednih morali uporabljali med vadbo in jih izmenjevati toliko časa, dokler niso našli tistih, ki so jim bile všeč.

Rezultati so pokazali, da je kar 10 od 12 ljudi v kontrolni skupini uporabilo eno od oblik samospodbude že med samim testom. A strokovnjaki menijo, da imamo več koristi od spodbude, če jo načrtujemo vnaprej in za to uporabimo določene fraze, saj se je negativnim mislim, ko vadba postane res naporna, lahko predati.Kako samospodbujajoč govor deluje?

Strokovnjaki so rezultate interpretirali v kontekstu psihobiološkega modela vzdržljivostne vadbe, ki predpostavlja, da je 'izčrpanost povzročena z zavestno odločitvijo o prekinitvi vzdržljivostne vadbe, ki je v nasprotju z utrujenostjo mišic'. Torej bo posameznik prekinil vzdržljivostno vadbo, ko bo napor, ki ga naloga zahteva presegel največjo količino truda, ki ga je pripravljen vložiti v vadbo.Če povzamemo sporočilo eksperimenta:

ne glede na to, v kako dobri fizični pripravljenosti ste, če ne boste uredili psihične pripravljenosti, bo ves trud zaman.Povzeto po: Self-Talk boosts Endurance, ki je dostopen

tukaj

.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ