Se bo vaš tek s staranjem res upočasnil?

Se bo vaš tek s staranjem res upočasnil?
17.10.2018 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Vas je strah, da se boste z leti pri teku začeli upočasnjevati? Morda pa ne ...

Če tečete že več let, je velika verjetnost, da ste opazili, da so se vaši časi na tekmah začeli upočasnjevati, pa čeprav še vedno pridno trenirate. Morda tudi vaše noge ne okrevajo več tako hitro po napornih treningih kot so, ko ste bili v dvajsetih. A leta pač prinesejo svoje, kar je, roko na srce, večini zelo frustrirajoče. Mnogi tekači si namreč kljub letom želijo postavljati osebne rekorde, ko jim to ne gre, ali ne zmorejo več teči počasi, kar nekako zgubijo pogum in postanejo pesimistično. A v resnici ni vse tako črno kot morda izgleda.

Ray Fair in njegov kolega Edward H. Kaplan sta objavila študijo, o tem, kakšen učinek ima staranje na tekmovalne rezultate tekačev. Študija je vključevala rezultate tekov na 5km, 10km, 21km in 42km 200-ih moških tekačev med 40-95 letom, ki so postavili svetovne rekorde v njihovih starostnih skupinah in na dogodkih. Kaj sta ugotovila? Da hitrost tekačev pred 40 letom praktično ni upadla, zatem pa zelo počasi.

Tekači so v 30-ih ohranili hitrost
Pri tekačih, mlajših od 35 let, odklona pri rezultatih na tekmah ni bilo, med 35 in 40 letom, pa so se tekači upočasnili za le 1% v obdobju petih let.

Po 40-em, se je njihova hitrost začela upočasnjevati, a postopoma
Med 40-70 letom, so se tekači upočasnjevali linearno, za 1% letno. Ko so dopolnili 70., so se upočasnjevali za 1.5%, med 90-95 letom pa za 2-3%. Procesa staranja žal ne moremo upočasniti, a to ne pomeni, da ne moremo biti v vseh letih najboljši kolikor smo le lahko.

Povzeto po: How Much Is Aging Really Going to Slow You Down?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ