Se zaradi pretiranega sedenja redite?

Se zaradi pretiranega sedenja redite?
18.07.2019 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Sedenje je krivec za veliko težav, med drugim tudi za pridobivanje odvečnih kilogramov. Kaj lahko storite?

Imate službo, v kateri večino časa presedite? Po poročanju British Journal of Sports Medicine, so daljša obdobja neaktivnosti povezana z resnimi zdravstvenimi težavami, tudi v primeru, ko sicer redno vadite.

Študija, opravljena v Avstraliji, je pokazala, da sedeč način življenja, v katerega sodi daljše obdobje sedenja (dolgotrajno delo za računalnikom, dolge vožnje ali pretirano poležavanje), lahko ima negativne učinke na zdravje in to še posebej pri ženskah. Pri njih se pojavlja večja možnost za raka na prsih, povečana telesna teža in metabolen sindrom, ki lahko vodi v diabetes tipa 2 in bolezni srca in ožilja. Kako te težave preprečiti? Kot pravijo strokovnjaki z aktivnostjo med delom. Vsake nekaj ur naj bi tako šli na kratek sprehod, se sprehodili po ali potelovadili v pisarni. Kri po telesu pa lahko poženete še na naslednje načine:

Sprehodite se po stopnicah
Če imate v pisarni stopnice, se večkrat sprehodite po njih – ko govorite po telefonu, ko morate do sodelavcev, ko pridete ali se odpravljate iz službe.

Med kosilom skočite v telovadnico
Čas za kosilo lahko izkoristite tudi tako, da skočite v telovadnico in naredite vaje za moč. Tako boste pognali kri po telesu in prevetrili možgane, posledično pa boste tudi lažje nadaljevali z delom.

S sodelavci se odpravite na tek
V času kosila lahko s sodelavci skočite tudi na krajši tek, ki ga lahko združite tudi z vajami z moč. Ne le, da vam bo telo hvaležni, temveč vam bodo tudi možgani, saj se bodo lažje spopadali z novimi izzivi.

Najdite si izgovore, da se premaknete od pisalne mize
Ko vam zazvoni telefon, morate kaj sprintati, skopirati ali se pogovoriti s sodelavci, preprosto vstanite in se sprehodite. Tako boste pognali telo v delovanje in ga obenem malo razmigali, kar vam bo koristilo vnaprej.

Med dolgo vožnjo se večkrat ustavite
Če ste na dolgi poti, poskrbite za to, da si boste večkrat privoščili počitek. Med slednjim se ne le osvežite z osvežujočim napitkom in prigrizkom, temveč si privoščite tudi raztezanje in hiter sprehod, ki vam bo pognal kri po žilah.

Povzeto po: Why your desk job is making you fat?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ