Šesterica v vrhunski selekciji AZS

Šesterica v vrhunski selekciji AZS
07.02.2018 AVTOR: L. Z.
Atletska zveza Slovenije je podpisala pogodbe s 15 atletinjami in atleti za letošnjo sezono.

Po besedah predsednika AZS Romana Dobnikarja si zveza želi, da bi imela tudi v prihodnje tekmovalce za vrhunske izide na največjih tekmovanjih, zato so oblikovali tudi osemnajstčlansko vrhunsko mlado selekcijo do 23 let, v kateri so Nika Glojnarič (100 m ovire), Tami Ščančar (100 m, 200 m), Iza Obal (100 m, 200 m) Maja Bedrač (daljina), Eva Pepelnak (troskok), Lara Omerzu (višina), Neja Filipič (daljina), Eva Mustar (troskok), Lara Zupanc (palica), Karin Gošek (2000 m zapreke), Lara Krnc (mnogoboj), Gregor Grahovac (400 m), Filip Jakob Demšar (110 m ovire), Mitja Kordež (100 m, 200 m), Rok Renner (daljina, Kristijan Čeh (disk), Nace Pleško (krogla in Blaž Zupančič (krogla). V zadnjem, četrtem razredu, so člani nacionalne panožne ekipe, ki jih je skoraj 100.

Atletska zveza Slovenije (AZS) je podpisala pogodbe s 15 atletinjami in atleti za letošnjo sezono, v kateri sta glavni tekmi svetovno dvoransko prvenstvu v Birminghamu v začetku marca in evropsko prvenstvo avgusta v Berlinu. V vrhunski selekciji je šesterica, v internacionalni pa je devet tekmovalcev.

V najvišji, vrhunski selekciji, so Luka Janežič (Kladivar, 400 m), Anita Horvat (Mass, 400 m), Martina Ratej (Kladivar, kopje), Agata Zupin (Kamnik, 400 m ovire), Tina Šutej (Kladivar, palica) in Maruša Černjul (Kladivar, višina).

Janežič in Horvatova sta zimsko sezono odprla s slovenskima rekordom na 400 m in zanesljivo potrdila normi za dvoransko SP, že v četrtek pa bosta nastopila na tekmi svetovnega dvoranskega izziva Mednarodne atletske zveze v Madridu. Po uvodnem mitingu v Nemčiji je Horvatova s sedmimi točkami skupno druga, prva je Švicarka Lea Sprunger (10), pri moških 400 m v tej sezoni ne šteje v skupni vrstni red, poroča STA.

"Trener Rok Predanič je pričakoval take izide, sam malo slabšega. Toda vrhunsko sem začel, lažje bo nadaljevati, kar pomeni, da smo na pravi poti in lahko mirno nadaljujem sezono. V Madridu bo že vrhunska konkurenca. Do SP si moram nabrati še nekaj izkušenj. Res je, da bi me letošnji čas visoko popeljal na prejšnjem SP pred dvema letoma v Portlandu, toda lestvice ne povedo veliko, počakati moram na naslednji tekmi v španski prestolnici in poljskem Torunu. Dejstvo pa je, da me to pelje visoko, čas je vrhunski, med najboljšimi na svetu. Do SP pa je še nekaj časa in sedaj še ne bi kaj posebnega napovedoval, " je povedal Janežič.

"Vedela sem, da bom napredovala glede na lansko sezono, a da bo tako dobro, tega pa ne. Že na prvi tekmi sem dosegla državni rekord, tega nisem pričakovala. Upam, da bom dobila čim več nastopov v svetovni dvoranski turneji IAAF in se skupno uvrstiti čim višje. Pred naslednjim nastopom v Madridu težko napovedujem, kaj lahko tam dosežem, toda cilji so visoki, " pa je dejala Horvatova, tudi varovanka trenerja Predaniča.

Poleg šestih članov vrhunske selekcije je v naslednji, internacionalni, devet članov, sestavljajo jo Veronika Domjan (Ptuj, disk), Maja Mihalinec (Velenje, 100 in 200 m), Maruša Mišmaš (Mass, 3000 m zapreke), Barbara Špiler (Brežice, kladivo), Rok Puhar (Triglav, maraton), Jan Petrač (Mass, 800 m), Nejc Pleško (Olimpija, kladivo), Robert Renner (Kladivar, palica) in Žan Rudolf (Mass, 800 m).

Za uvrstitev v vrhunsko selekcijo je potrebna norma A za olimpijske igre in svetovno prvenstvo, medalja na evropskem prvenstvu, uvrstitev do 32. mesta na lestvici Mednarodne atletske zveze ali rezultat, vreden nad 1150 točk po mednarodnih tablicah. Za internacionalno selekcijo je pogoj norma za EP. V vrhunski selekciji tekmovalci dobijo po 9000 evrov razen Martine Ratej, ki bo letos prejela 11.000, v internacionalni pa vsi dobijo enako, po 4500 evrov, brez dodatkov za nastope v finalih velikih tekmovanj, ki znaša 2000 evrov. Poleg atletov bodo denarne nagrade s pogodbo dobili tudi njihovi trenerji, in sicer 33 odstotka višine zneska, ki ga dobi tekmovalec.

Na podpisu pogodb sta manjkala le Maruša Černjul, ki je na študiju v ZDA, ter Nejc Pleško, ki je skupaj s trenerjem in predsednikom strokovnega sveta Vladimirjem Kevom na pripravah v Braziliji. "To je lep uvod v pomembno sezono. vesel sem, da bomo podpisali pogodbe z najuspešnejšimi atleti in njihovimi trenerji, Sredstva bodo omogočili kar najbolj nemotene priprave za doseganje vrhunskih izidov. Zveza bo podprla kar 122 posameznikov, skoraj 60.000 evrov pa bomo namenili za najboljše. Za programe bomo odšteli 245.000 evrov, za priprave bo na voljo 185.000, za tekmovanja pa več kot 100.000 evrov, " je pojasnil predsednik AZS Roman Dobnikar.

Značke: Atletika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ