Si tudi vi tako uničujete kolena?

Si tudi vi tako uničujete kolena?
18.09.2018 AVTOR: A. T., Foto: / Facebook

Težave s sklepi vas lahko prizadenejo pri katerikolih letih, sploh, če pogosto počnete te stvari ...

Pred treningom se ne ogrejete
Se pred vadbo še vedno ne ogrevate? To za vaše telo ne pomeni nič dobrega. Ne le, da ste zato bolj na udaru za poškodbe, tudi sklepe si tako uničujete. Da se tem težavam izognite, pred vadbo vsakič vsaj 10 minut namenite ogrevanju telesa, ki naj bo sestavljeno iz kardio vaj in dinamičnega raztezanja, saj boste tako ogreli mišice in jih pripravili na napor.

Pretežki ste
Kolena nosijo celotno težo telesa, zato zelo trpijo ob vsakem odvečnem kilogramu, ki ga imate. Dodaten pritisk namreč lahko povzroči, da se sklepi prej obrabijo, hrustanec v kolenih se lahko degenerira, povečajo pa se tudi možnosti za poškodbe in vnetja. Če ste tudi sami pretežki, poskusite težo počasi izgubiti. Prehranjujete se zdravo in uravnoteženo ter ob tem tudi vadite, vendar ne pretiravajte. Vaši sklepi bi se vam lahko zaradi prekomerne teže uprli, kar pa zagotovo ne želite, saj bi morali v tem primeru mirovati.

Vaši teki so pogosto prenaporni, zelo hitri ali zelo dolgi
Nič ni narobe, če radi tečete redno. A če so vaši teki vsakič zelo naporni, zelo hitri ali zelo dolgi, se vam bodo sklepi (in tudi telo) kaj hitro uprli s kakšno poškodbo. Zato tecite po pameti - treninge prilagodite tako, da bodo razgibani, a ne vedno tudi naporni, svoje telo pa okrepite z vajami za moč. Prav tako ne pozabite na počitek, ki ga telo še kako potrebuje po napornih treningih. Nenazadnje pa poskrbite tudi za to, da bo vaše telo imelo vsa hranila, da se bo lahko ustrezno regeneriralo.

Povzeto po: 4 Ways You are Wrecking Your Knees—and How to Save Them Instead, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ