Sindrom izgorelosti lahko povzroči neenakomeren srčni utrip

Sindrom izgorelosti lahko povzroči neenakomeren srčni utrip
27.01.2020 AVTOR: A. T., Foto: Suunto/ Facebook

Pretiravanje ima lahko številne negativne učinke tudi na vaše srce.

Tekači smo poznani kot tisti, ki dajo na vsakem treningu vse od sebe, da bi lahko videli, kako hitro in daleč lahko pridemo. Žal pa lahko pogosti naporni treningi vodijo v izgorelost. Mnogi tekači na dolge proge, na primer, se srečujejo z vzponi in padci ter trenutki, ko preprosto ne vedo, ali bi odnehali ali se potrudili še bolj. Žal prav vztrajanje čez hudo utrujenost zlahka privede do izgorelosti, ki ima neprijeten učinek na srce in njegov ritem, povzroči pa lahko tudi krvne strdke, kap ali celo odpoved srca.

Za študijo, objavljeno v reviji European Journal of Preventive Cardiology, so raziskovalci anketirali več kot 11.000 ljudi. V sklopu raziskave so ocenili občutek jeze, izčrpanosti oziroma sindroma izgorelosti, deprecije (vključno z uporabo antidepresivov) in osamljenost. Zdravstveno stanje udeležencev so v naslednjih 25 letih, kolikor je študija trajala, sledili, da bi videli, kdo od njih bo razvil atrijsko fibrilacijo (nereden utrip). Simptomi slednje vključujejo občutek prezgodnjega srčnega utripa, kot da srce nori, zmanjkuje vam sape, počutite se šibki, omotični, lahko celo omedlite, v prsih pa čutite nelagodje.

Študija je sicer uporabljala vprašalnik vitalne izčrpanosti, ki je t.i. anketa s samoprijavo, ki ocenjuje občutke pretirane utrujenosti, pomanjkanja energije, razdraženost in demoralizacijo. Glede na informacije Univerze Kalifornija iz San Francisca ljudje pogosto pripišejo te občutke pretianemu delu ali težavam na delu ali na drugih pomembnih področjih življenja, ki jih ne obvladujejo; ali pravim oziroma simboličnim izgubam. Zato se domneva, da je t.i. vitalna izčrpanost duševno stanje, do katerega ljudje pridejo, ko jim zmanjka načinov za prilagajanje stresu.
Raziskovalci so ugotovili naslednje: pri tistih z najvišjo stopnjo vitalne izčrpanosti je bilo 20% večja verjetnost, da bodo razvili nepravilen srčni utrip kot tisti, ki poročajo o majhnih občutkih vitalne izčrpanosti, ali jih sploh nimajo.

Kakšna je torej povezava? Medtem ko je treba narediti še več raziskav, da bi v celoti razumeli, je vitalna izčrpanost na splošno povezana s povečanim vnetjem in povečano aktivacijo telesnega fiziološkega odziva na stres, pravi Parveen K. Garg, dr. med., docent za klinično medicino na Univerzi Južni Kalifornija. Ko sta ti dve stvari kronično aktivirani, lahko to resno in škodljivo vpliva na srčno tkivo, kar sčasoma privede do poškodbe srčnega električnega sistema in vodi do razvoja te aritmije.

Čeprav študija ni posebej obravnavala izgorelosti športnikov, je trening za tekme velik del vsakodnevnega življenja tekačev. Telo se odziva na stres, ker ni zmožno ugotoviti, zakaj vas določeni časi ne zadenejo ali se pretirano izčrpate in izčrpate iz svojega strogega tekaškega urnika na enak način, kot se odziva na stiske dolgih ur na zahtevnih delovnih mestih.

Kot smo že večkrat poudarili, bi tekači ne smeli pozabiti na počitek in si vzeti čas zase in se tako na mesto na trening odpravili na masažo ali na pijačo s prijatelji. Počitek in sprostitev sta namreč eden od načinov za preprečevanje izgorelosti. Seveda je potrebno k temu dodati še zdravo prehrano, preživet čas v naravi; morda jogo ali meditacijo, ki pomagata lajšati stres ter obenem ohranjata tudi duševno zdravje.

Povzeto po: How Burnout Syndrome Can Cause an Irregular Heartbeat, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ