Slovenci na SP izpolnili pričakovanja, a brez presežkov

Slovenci na SP izpolnili pričakovanja, a brez presežkov
16.08.2017 AVTOR: L. Z.
V nedeljo je padel zastor nad atletskim svetovnim prvenstvom v Londonu. Tekmovanje je po eni strani ponudilo vrhunsko podporo s tribun, po drugi strani pa neugodne vremenske razmere, ki so preprečevale vrhunske dosežke.

Pri Ratejevi je nekaj grenkega priokusa pustilo dejstvo, da je bi s kvalifikacijski met 65,64 v finalu zadostoval za bronasto odličje.

 

V oči bode dejstvo, da v Londonu nihče ni izboljšal osebnega rekorda ali vsaj najboljšega letošnjega izida, a vreme lovcem na rekorde v Londonu resnično ni bilo naklonjeno.

 

Vladimir Kevo: “Mislim, da je prvenstvo upravičilo naša pričakovanja, napovedali smo po eno finalno in polfinalno uvrstitev."

Od sedmih atletov v slovenskem taboru sta se najbolj izkazali najstarejša in najmlajša: 35-letna metalka kopja Martina Ratej in 19-letna tekačica na nizkih ovirah Agata Zupin sta se kot edini prebili iz uvodnega kroga tekmovanj.

Pri Ratejevi je nekaj grenkega priokusa pustilo dejstvo, da je bi s kvalifikacijski met 65,64 v finalu zadostoval za bronasto odličje, a ponovila se je že precejkrat videna zgodba – Ratejeva je finale sklenila na 9. mestu, njeno kopje pa je najdlje poletelo 61,04 metra.

Od Agate Zupin nihče ni preveč pričakoval. Čeprav ni bila zadovoljna s tehnično platjo svojega teka, predvsem prehodom čez zadnji oviri, se je uvrstila v polfinale, kjer je svoje prvo veliko tekmovanje končala na 21. mestu.

Zadovoljna s prikazanim je lahko tudi skakalka v višino Maruša Černjul, ki ji je do finala zmanjkalo le eno mesto: s preskočenimi 189 centimetri je bila 13., kar je – glede na dejstvo, da sploh ni izpolnila norme za SP – lep dosežek. Druga slovenska potnica v London brez norme Tina Šutej je bila v skoku ob palici 15. Na 36. mestu je po bolezni tekmovanje na 400 m zaključil evropski prvak do 23 let Luka Janežič, prav tako na 400 m pa je bila na 38. mestu druga obetavna slovenska tekmovalka Anita Horvat. Na 66. mestu je svoj drugi maraton kariere zaključil Rok Puhar.

V oči bode dejstvo, da v Londonu nihče ni izboljšal osebnega rekorda ali vsaj najboljšega letošnjega izida, a vreme lovcem na rekorde v Londonu resnično ni bilo naklonjeno. Predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo je bil s prikazanim vseeno zadovoljen: “Mislim, da je prvenstvo upravičilo naša pričakovanja, napovedali smo po eno finalno in polfinalno uvrstitev. Mlajši so prvenstvo dobro izkoristili kot izkušnjo in to se bo obrestovalo za naprej. Mogoče bi bilo treba dodati kakšen najboljši izid sezone, tu bi lahko naredili več. Lahko bo sicer kdo ocenil, da smo naredili premalo, toda obenem je to realno stanje naše atletike v tej izjemni globalni konkurenci kraljice športov. Od Ratejeve smo pričakovali finale, Luka Janežič bi bil tudi lahko kandidat za polfinale na 400 m, če bi bil zdrav, Agata Zupin pa je biser slovenske atletike in je za njo sezona presežkov, pred njo pa velika prihodnost. Tudi Horvatova je dobro tekla. "

 

Značke: Atletika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ