So vaje za moč s težo lastnega telesa za tekače dovolj?

So vaje za moč s težo lastnega telesa za tekače dovolj?
22.08.2019 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

So vaje za moč s težo lastega telesa dovolj učinkovite ali boste morali poseči tudi po utežeh?

Trening za moč se nam pogosto zdi kot nek dodatek tekaškim treningom, kar pa ni čisto res. Če jih izvajate vsaj dvakrat tedensko, vam lahko pomagajo pri temu, da ohranjate konsistenten cikel treningov. Za tekače so namreč treningi za moč način, da okrepijo svoje telo, preprečijo številne poškodbe in ohranjanjo ustrezno tekaško formo ter še izboljšajo svoj tek. A za to, da bi to dosegli, vam ni potrebno preživeti ure in ure v telovadnici ter vedno znova povečevati težo uteži, ki jih dvigujete. Vseeno pa je zelo pomembno, da ste s treningi konsistentni.

So vaje s telesno težo dovolj?
Vaje s težo lastnega telesa niso zlati standar trengivo za moč, so pa vseeno na nek način dovolj. Uporaba uteži v telovadnici vam pomaga izboljšati proizovd moči, ki je neposredno povezana s hitrostjo. Niso pa vaje z utežmi edin način vadbe za moč. Vaje s težo lastnega telesa ne gradijo moči nič drugače kot vaje z utežmi. Edina razlika je v tem, da je stimulus nižji, kar pomeni, da so lažje in ne tako učinkovite, zato so dober nadomestek za tiste, ki se s treningi za moč šele spoznavajo. Prav tako vam lahko pomagajo v primerih, ko nimate dostopa do uteži, saj v vsakem primeru prispevajo k povečanju in ohranjaju moči.

Česa ne razumemo o treningu za moč?
Tisti, ki trenirajo predvsem z utežmi, pogosto na vsakem treningu izvajajo vaje za mišice drugega dela telesa. Če tečete, pa vam osredotočanje na posamezne ali specifične mišične skupine ne sme biti prioriteta. Namesto tega bi morali trenirati za to, da okrepite svoje telo in s tem posledično izboljšate tek. To sicer ne pomeni, da ne smete izvajati vaje, s katerimi bolj krepite določene mišice. Lahko, če tako želite. Sicer pa bi se kot tekač morali osredotočiti na vaje pri katerih vleečte, potegnete in potiskate breme.
Ko kot tekač izvajate vaje za moč, to počnete za to, da boste še bolje tekli. Pri izolaciji posamezih mišičnih skupin, pa ne trenirate celotnega telesa, kar je potrebno za povečanje moči in učinkovitosti.

Povzeto po: Is Strength Training With Body Weight Enough For Runners?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ