Sta podlaga in hitrost res kriva poškodbe?

Sta podlaga in hitrost res kriva poškodbe?
24.07.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Sta podlaga, po kateri tečete in hitrost teka res ključna krivca za športne poškodbe ali ne?

Četudi imate najbolj napredne tekaške copate, to še ne pomeni, da ste tudi popolnoma zavarovani pred poškodbami. Razlog za to je, da ima vsak tekač drugačno telo in s tem predispozivije za tek in poškodbe, ki so odvisne od različnih dejavnikov, kot so spol, genetika, določeni ponavljajoči se gibi pri teku in še kaj. Zelo veliko vlogo pri poškodbah pa imajo tudi površina po kateri tečete in hitrost, s katero tečete. Na spletni strani competitor.com so ju postavili pod drobnogled in ugotovili naslednje ...

Različna površina, po kateri tečete, ima različne učinke na telo. Mehkejša površina na primer, ni tako prijazna našim sklepom, kot smo mislili. Ko tečete po mehki površini noga namreč postane trša, zato je končni rezultat enak, kot če bi tekli po bolj trdi površini. Tudi zato tek po mehkejši površini bistveno ne zmanjša možnosti poškodb. Še več – na splošno je učinek na noge praktično enak, kot če bi tekli po gozdnih poteh, po plaži ali betonu.
Seveda dobro blažena obutev delno pomaga pri zmanjšanju poškodb, a ne toliko, da bi jih lahko popolnoma preprečila. Kot pravijo strokovnjaki se noge na blaženo obutev odzovejo tako, kot na mehko površino – postanejo bolj trde. 

Nadalje na možnosti za poškodbe vpliva tudi hitrost, s katero tečete. Velikokrat je namreč govora o tem, da hitrejši tek poveča možnosti poškodb. A kot pravijo strokovnjaki tudi to ni najbolj res, saj je vsak tekač drugačen in tek – hiter ali počasen – na vsako telo vpliva drugače. Nenazadnje pa tudi počasen tek ni vedno najboljši. Sicer pa imajo največi vpliv na telo sile ob pospeševanju teka. Takrat najbolj delajo mišice in kite, kot so zadnjica, stegna in meča, ki morajo zagotoviti to povečano hitrost, s tem pa so tudi bolj obremenjene, kar lahko poveča možnosti, da do poškodb pride.

Kaj torej storiti, da bi zmanjšali možnost poškodb? Strokovnjaki menijo, da bi preprosto morali tako menjevati površine, po katerih tečete, kot tudi hitrost teka (tempo in intervalni teki, sprinti, počasnejši tek itd.). Priporočljivo pa je, da telo krepite tudi z drugimi športi in seveda vajami za moč.

Povzeto po: How running surface and speed influence your risk of injury, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ