Stezice na stezice - revija Tekac.si plus

Stezice na stezice - revija Tekac.si plus
05.04.2016 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Živimo v gorati in gozdnati deželi s tako majhnimi mesti, da se praktično ne moremo izogniti teku v naravnem okolju.

Prepričani smo, da te naravne danosti dobro izkoriščate in da tudi tisti, ki živite v mestih, poskrbite za tek v senci gozdov ali hladu ob rekah in jezerih. Toda morda si želite steči korak naprej in se z urejenih asfaltiranih in makadamskih poti preseliti na naravno uhojene, ki zastavljajo povsem nove izzive.

Iskanje izraza, ki bi najbolje opisal dejavnost, o kateri pišemo, je precej zahtevno. Teka po stezicah ob obali ali na gričih nad mestnimi parki nikakor ne moremo imenovati gorski tek, čeprav je to uveljavljeno ime za zahtevno tekmovalno disciplino, ki v okviru zveze WMRA deluje znotraj Mednarodne atletske zveze. Tek v naravi se sliši precej bolj simpatično tudi za tiste, ki se v tekaških copatih ne želijo podajati v skalovje gora, toda v naravi lahko navsezadnje tečemo tudi po urejenih cestah. Zato filozofijo teka v naravi po naravnih podlagah še najbolj simpatično opiše angleški izraz trail run, torej trail tek oziroma tek po stezicah. Ali je to res nekaj posebnega, kar zahteva poseben priročnik?

Opremo za tek po sprehajalnih stezicah v najbližjem gozdu navsezadnje že imate, saj so za silo dobri tudi copati za cestni tek. Poudarjamo: za silo. Stopalo bo namreč mnogo bolj varno v objemu bolj stabilnega copata z bolj togim srednjim podplatom in globlje urezanim profilom zunanjega podplata. Prednost copat za tek v naravi, ki so resda nekoliko težji in zaradi že tako mehkejše podlage tudi trši, je tudi izdatnejša zaščita pred poškodbami materiala zaradi udarcev v skale ali korenine, ki se jim na stezicah ne moremo izogniti. Zato nikar ne oklevajte in prihranite cestne copate za podlage, ki so jim namenjene, saj tako navsezadnje prihranite!

Ostala oprema ni tako pomembna, a morda vas bodo hitro pritegnile daljše razdalje in večje višinske razlike vse tja do visokogorja, ki zahteva ne samo ustrezno opremo, ampak tudi odlično telesno pripravljenost. S tem nimamo v mislih samo kondicije, ki jo lahko pridobimo tudi na cesti. Stabilen trup, moč in dobro ravnotežje so odločujoči faktorji za varen užitek na najzahtevnejših terenih – in tudi v vsakdanjem življenju.

Če je lahko tek, ki za uspeh zahteva veliko napora in odrekanja sinonim za življenje, lahko trail tek razumemo kot življenje po neustaljenih smernicah. Privoščite si spontanost in izlet v neznano, četudi ste ljubitelji rutine in ustaljenega življenja – ali teka. S spremembami boste v tek in življenje vnesli novo draž, ki vam bo lahko samo koristila. Prisluhnite torej klicu narave, zategnite vezalke, izpulite slušalke iz uhljev, ugasnite telefon in pobegnite od vsakdanjega življenja v okolje, kjer še vladajo naravni zakoni močnejšega. Narave sicer ne boste premagali, lahko pa z močno voljo zmagate v boju s samimi seboj.

Kazalo

Oprema predstavlja:
14 10 nasvetov za nakup opreme
16 Tekaška obutev
19 Anatomija tekaškega copata
20 10 nasvetov za nakup obutve
22 Oblačila
24 Aktivno perilo
26 Torbice in nahrbtniki
28 Čelne svetilke
29 Športna očala
30 Digitalni pripomočki in aplikacije
32 Pohodniške palice
34 Hitra prehrana na poti

NA TERENU predstavlja:
38 10 zapovedi za tek v naravi
40 Tehnika teka
44 Tek s palicami
46 Fartlek
48 Tek s psom
50 Načrtovanje izleta
52 Varnost v gorah

VADBA predstavlja:
58 10 nasvetov za učinkovit trening
60 Dinamično raztezanje
64 Statično raztezanje
68 Stabilizacija trupa
74 Ravnotežje
80 Vaje za moč
84 Trimske steze

TEKMOVANJE predstavlja:
88 10 pravil za uspešen nastop
90 Gorski tek
94 Orientacijski tek

 

Značke: Tek, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ