Svetovni rekorder na 400 m drevi na velenjskem mitingu: kako je našel Slovenijo?

Svetovni rekorder na 400 m drevi na velenjskem mitingu: kako je našel Slovenijo?
20.06.2017 AVTOR: L. Z.
Sekretarja velenjskega mitinga Luko Steinerja smo pred današnjim atletskim spektaklom povprašali, kako so organizatorji na stadion Ob jezeru uspeli zvabiti Wayda van Niekerka, svetovnega rekorderja v teku na 400 metrov.

Luka Steiner o Waydu van Niekerku:

 

"Trenutno je eden najboljših atletov na svetu, verjetno le za Usainom Boltom."

 

"Neverjetno, kako razumen športnik je. Tudi glede vseh zahtev medijev je bil izjemno korekten. To je zgledno."

 

»Da, « je  Steiner brez oklevanja pritrdil na vprašanje, ali je Wayde van Niekerk najboljši atlet, ki je kdajkoli nastopil na slovenskih tleh. O Južnoafričanovem pomenu za svetovno atletiko priča dejstvo, da je Mednarodna atletska zveza njemu na ljubo spremenila urnik svetovnega prvenstva: šprinterski superzvezdnik si je namreč poleg paradnih 400 metrov zaželel teči še na 200 metrov, disciplini pa sta se sprva prekrivali. Kajpak ima dobre možnosti za zmago tudi na krajši razdalji. 24-letni Van Niekerk je aktualni svetovni in olimpijski prvak v teku na en stadionski krog. Lani je v olimpijskem finalu tekel 43,03, s čimer je za 15 stotink sekunde izboljšal svetovni rekord Michaela Johnsona iz leta 1999. V Velenju bo danes ob 21.15 nastopil v teku na 100 metrov.

Kako ste na miting uspeli pripeljati Wayda van Niekerka? Prebral sem, da je iskal tekmo na 100 metrov, a verjetno se ni kar sam ponudil, da pride v Velenje …

Do pogovorov smo prišli s tradicijo in konstantnim delom na za atleta ključnih področjih. Naš miting ima tri načela: da omogočamo slovenskim atletom nastope v močni mednarodni konkurenci, da poskrbimo za promocijo slovenske atletike in da na velenjskem mitingu dobijo priložnost tudi mlajši atleti, ki se šele vzpenjajo. Z zadnjim načelom, torej ponujanjem priložnosti mladim, smo pred šestimi leti navezali stik s skupino atletov, ki jih zastopa južnoafriški agent Peet van Zyl (tudi van Niekerkov agent, op. a.). V tem času smo zgradili dober odnos, ki pomeni, da se za naš miting ne odločajo več le mladi, temveč tudi bolj uveljavljeni atleti. Tako je pred dvema letoma na 100 metrov pri nas prvič pod desetimi sekundami tekel Akani Simbine. Letos pa smo se odločili, da pripeljemo van Niekerka, tudi zato, ker sta s trenerko ocenila, da je velenjski miting primeren, saj bo tu tekla vsa njegova ekipa.

Ste mu omenili možnost, da bi tekel na 400 metrov, ali je bil preveč trdno odločen, da želi nastopiti na najkrajši razdalji?

Naša želja je bila, da nastopi v olimpijski disciplini, da se ne gremo ekshibicije: teka na 300 ali 500 metrov. Van Niekerk je izrazil željo, da bi glede na čas v sezoni in zastavljene cilje tekel na 100 metrov, in mi smo mu ustregli.

Ima takšen zvezdnik kakšne posebne zahteve glede prevoza, nastanitve in oskrbe?

Prav nobenih. Na našo pobudo smo mu omogočili prevoz z osebnim avtomobilom, od koder je želel. Sicer pa je neverjetno, kako razumen športnik je. Tudi glede vseh želja medijev je bil izjemno korekten. To je zgledno.

Koliko je znašala štartnina?

To je poslovna skrivnost. Mi smo jo zagotovili v okviru proračuna, je pa res, da smo zaradi dolgoletnega sodelovanja prišli na takšno številko, ki si jo lahko privoščimo, kar predstavlja krepko manj kot polovico njegove običajne štartnine. Nikoli ne obljubljamo nemogočega, ko pa je bila skupna pripravljenost izražena, smo se potrudili, da smo našli razumen kompromis.

Sprašujem zato, ker se je proračun mitinga v zadnjih letih precej zmanjšal, na štartni listi pa je vseeno poleg van Niekerka še kar nekaj zvenečih tujih imen: Sandra Perkovič, Isaac Makwala, Amel Tuka, Piotr Lisek …

Pred tremi leti se je proračun zmanjšal za približno tretjino in zaradi tega smo sprejeli nekaj ukrepov. Tako smo se odpovedali statusu Classic, ki nekaterim predstavlja določen prestiž, meni osebno pa nič ne pomeni, in smo zdaj »le « Permit miting. Tu smo dosegli prvi prihranek, drugega pa predstavljajo nekateri notranji ukrepi, ki se nanašajo na logistiko, podporo lokalnega okolja … Tako smo še ostale parametre spravili v okvir, ki kljub temu tretjinskemu znižanju omogoča, da je miting postal nekaj, kar je ponovno lepo videti.

Bi se strinjali, da je van Niekerk najboljši atlet, ki je kdajkoli nastopil v Sloveniji?

Da, trenutno je eden najboljših atletov na svetu, verjetno le za Usainom Boltom. Mirno lahko rečem, da smo si letvico postavili zelo visoko, če sem realen, previsoko: atleta takšnega kova še dolgo ne bomo mogli pripeljati na velenjski miting.

Značke: Atletika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ