Tak učinek ima premor od treningov na vaše telo

Tak učinek ima premor od treningov na vaše telo
11.02.2021 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Dobra novice? Odmor ne bo nujno pokvaril vaše fizične pripravljenosti.

Med šolo, delom ali družinskimi obveznosti se ni težko izgubiti in postaviti treninge na stranski tir. Prav lahko pa se tudi zgodi, da treningov ne morete opravljati zaradi suma na poškodbe ali zaradi dejanskih poškodb. No, taki ali drugačni scenariji so se verjetno zgodili že vsakemu. Vprašanje pa je, kako manjko treningov vpliva na vašo fizično pripravljenost. Potencialno kar precej, pravi nova študija, objavljena v reviji European Journal of Sport Science. 

Raziskovalci so preučevali učinke dvotedenskega manjka treningov na srce in pljuča ter mišično kondicijo pri 15 moških vzdržljivostnih športnikov med 19. in 26. letom. Odkrili so, da se je dvotedenski manjko odrazil v zmanjšanju VO2 max (merjenje največjega dovajanja in uporabe kisika za vadbo srca in ožilja), času vadbe do izčrpanosti, moči ekstenzorja kolena kot tudi v maksimalnem volumu udarca (največja količina krvi, izčrpana iz levega prekata srca na utrip). Vseeno pa niso izgubili moči ekstenzorja kolena ali mišične vzdržljivosti in zdelo se je, da ohranjajo svojo mišično maso, so zaključili raziskovalci.

Upoštevati pa je potrebno, da je to bila majhna študija, ki je uporabila tudi podobno skupino vzorcev - le dobro trenirane mladeniče. Kar zadeva dejansko uporabnost - če nekaj časa ne tečete, boste verjetno videli nekaj posledic, a na srečo verjetno ne bodo tako dramatične, meni fizioterapevtka in ter trenerka za moč in kondicijo, Carol Mack, pa četudi bi ne mogli trenirati zaradi poškodbe. »Če pogledamo na celoto, dva tedna ne bosta vplivala na vaše splošno zdravje. Še vedno je mogoče doseči cilje, tudi če ste trenirali za tekmo in si morate vzeti teden ali dva odmora.« Trik pri tem, da se vaš čas brez teka ne bo spremenil v kondicijo, je izvajanje drugih aktivnosti, je dodala. Trik pri tem, da vam pomanjkanje tekaških treningov ne bi pokvarilo kondicije, je izvajanje drugih športnih aktivnosti, je dodala. Razen če niste na strogem mirovanju, lahko skoraj vedno opravite kakšno aktivnost, da poskrbite za svojo kondicijo. Odvisno od vaše poškodbe ali razloga, zakaj ne tečete, se lahko ukvarjate tudi z nekaterimi drugimi vadbami, kot so plavanje, kolesarjenje, joga in celo gospodinjska opravila. »Če je vaš odmor vezan na vzrok, ki ni poškodba, na primer natrpan urnika ali slabo vreme, je pomembno, da poiščete način, kako povečati srčni utrip v dneh, ko bi sicer tekali, pa četudi le za 15 minut ,« je dejala Mackova. 

Pomembno je tudi omeniti, da se morate po teh nekaj tednih počitka postopoma vrniti na trening. Mackova je opozorila, da je vračanje odvisno od nekaj dejavnikov, kot so na primer kondicija, ki jo je imel nekdo pred odmorom, dolžina odmora in če je medtem lahko opravili kakšno drugo vrsto treninga. »Po dvotedenskem premoru bi sanacija trajala približno en teden, vendar je to lahko daljše ali krajše, odvisno od navedenih dejavnikov,« je zaključila. 

Povzeto po: The Effects That Two Weeks of Detraining Can Have on Your Body, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ