Tako bo tek v vročini lažji

Tako bo tek v vročini lažji
31.07.2020 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Poletna vročina ni čas za naporne treninge in dolge teke, če pa že, morate biti pri tem zelo previdni in dobro pripravljeni.

Tecite glede na napor, namesto na hitrost
Tek v vročini je odlična priložnost za to, da vadite, kako teči po občutku. Namesto torej, da sledite vsem tistim markerjem, ki jim običajno sledite, za spremembo sledite sebi in svojemu počutju.

Tecite zgodaj
V poletnih dneh ni popolnega časa v dnevu za tek, so pa zato zgodnje jutranje ure nekako najprimernejše, saj so temperature najnižje, prav tako pa še ni veliko sonca.

Umaknite se s ceste
Asfalt in beton vpijeta veliko vročine in izžarevata to nazaj v ozračje, zato je med tekom po njem še bolj vroče kot sicer. Zato so poletni meseci odlični, da poskusite tek po brezpotju. Morda boste morali teči počasneje, vam bo pa zato hladnje, saj so take poti bolj senčne.

Prilagodite pričakovanja
Če vremenske napovedi opozarjajo na visoke temperature in vlago, je tek lahko še posebej naporen, pa tudi nevaren. Sicer pa je tudi brez tega v poletnih dneh potrebno biti previden, saj je tek že tako težji kot običajno. Zato vsekakor poslušajte svoje telo in tecite po počutju.

Ne nosite temnih oblačil ali bombaža
V zahtevnih razmerah je še toliko bolj pomembno, kaj nosite. Temna oblačila so vsekakor slaba izbira, boljša pa sintetični in propustni materiali, ki dihajo in se hitreje sušijo.

Začnite in ostanite hidrirani
Pomembno je, da se že na tek odpravite dovolj hidrirani, zato pijte ves dan po malem. Če tečete več kot uro, pa imejte tekočino tudi s seboj.

Tecite blizu vode
Za osvežitev ali pa za to, da boste lahko kaj popili na daljših tekih, se pozanimajte, kje pridete do vode. Tako se boste med tekom poškropili z vodo, po njem pa v njej osvežili, če bo potrebno pa vodo tudi kje popili.

Povzeto/prirejeno po: Everything you need about running in the heath this summer, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ