Tako boste pripravljeni na tek v hladnih dneh

Tako boste pripravljeni na tek v hladnih dneh
06.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/ Facebook

Z jesenjo so prišle tudi nizke temperature, ki bodo kmalu še nižje. In če tečete na prostem, je dobro, da se nanje pripravite.

Z jesenjo so prišle tudi prve nizke temperature, ki bodo kmalu še nižje. In če tečete na prostem, je dobro, da se nanje pripravite.

Res je, da so nižje temperature za mnoge dobrodošlo olajšanje po visokih poletnih temperaturah, sploh ko je govora o teku. A tek v hladnejših dneh pomeni tudi, da se morate nanj malce bolj pripraviti. Preverite, kako.

Je tek v hladnejših dneh nevaren?
Če se le oblečete vremenu primerno, tek v hladnem vremenu ni nevaren. Morate pa se obleči z mislijo na to, da se bo vaše telo z gibanjem segrelo, kar pomeni, da se lahko pregrejete, če boste preveč oblečeni. Zato je smiselno, da se oblačite po slojih in tako, po potrebi, med tekom kakšen kos oblačila odstranite, da vam ne bo pretoplo.
Ko boste s tekom zaključili, pa vedite, da se boste zelo hitro ohladili. Zato takoj zamenjate mokra oblačila s suhimi, nato pa čim prej skočite pod topel tuš.

Oblačila za tek v hladnejših dneh
Ključ, da boste v hladnejših dneh tekli bolj udobno je torej ta, da se oblačite po slojih. Tako boste tek začeli tako, da vam bo prijetno toplo, po potrebi pa boste kakšen kos oblačila sneli. Zato tudi izbirajte taka oblačila, ki jih bo lahko sneti in zavezati okoli pasu. Nekaj osnovnih oblačil, ki jih morate imeti v omari v času jeseni in zime, pa so naslednja:

 • tekaške pajkice, tudi tiste zimske, ki prijetno grejejo
 • majice z dolgimi rokavi – tanjše, nekoliko debelejše in tiste, ki so posebej narejen za mraz
 • tekaške rokavice
 • kapo
 • jakno, odporno proti vetru
 • tekaške nogavice

Nasveti za tek pri nižjih temperaturah
Za tek pri nižjih temperaturah morate vedno vzeti v ozir, da vam bo, ko se boste s tekom ogreli, za 10 stopinj topleje kot je realna temperatura. Pri tem morate v ozir še maso telesa, tempo in dolžino teka. Edina stvar, ki vam lahko povzroči težave je veter, saj je zaradi njega temperatura na prostem lahko nižja, zato v tem primeru pri preverjanju vremena vedno preverite t.i. »občutek temperature« in na tega dodajte cca 10 stopinj več. V teku v vetru pa poskusite tek zasnovat tako, da začnite s tekom proti vetru, za nazaj pa tečite z vetrom, da vas ne bo, ker boste že prepoteni, zeblo.

Kaj obleči pri določeni temperaturi?
Še vedno ne veste, kako se obleči, ko je zunaj 5, 10 ali 15 stopinj? Da vam bo lažje, je tukaj nekaj predlogov:

 • 15+ stopinj: majica s kratkimi rokavi in tanke pajkice ali kratke hlače
 • 10 – 15 stopinj: majica s kratkimi rokavi in pajkice
 • 5 – 10 stopinj: majica z dolgimi rokavi, pajkice, rokavice (po želji), trak za ušesa (po želji)
 • 0 – 5 stopinj: majica z dolgimi rokavi, pajkice (lahko tudi zimske), rokavice, kapa
 • -5 – 0 stopinj: majica s kratkimi rokavi ali spodnja majica, majica z dolgimi rokavi, jakna, zimske pajkice, rokavice in kapa
 • -10 – -5 stopinj: dve majici z dolgimi rokavi, zimske pajkice, rokavice, kapa in zimska jakna
 • -15 – -10 stopinj: dve majici z dolgimi rokavi ali spodnja majica in zimska tekaška majica, zimske pajkice, zimska jakna, rokavice, kapa in smučarska maska za čez obraz

Kdaj je premrzlo za tek na prostem?
Ko temperature padejo pod ničlo, spremljajte vremensko napoved in morebitna opozorila. Nizke temperature in suh zrak namreč lahko poslabšajo določena zdravstvena stanja, zato presodite, ali se vam v slabem in hladnem vremenu resnično splača teči na prostem. včasih je namreč bolje trening opraviti na tekaški stezi v telovadnici in zatem narediti še nekaj vaj za moč.

Povzeto po: A Quick Guide on How to Prep for Running in the Cold, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ