Tako lahko pomagate nekomu, da začne s tekom

Tako lahko pomagate nekomu, da začne s tekom
21.11.2019 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Imate prijatelja, ki bi rad poskusil s tekom, a ne ve, kako začeti? Naslednje nasvete delite z njim ali njo ...

Prehod iz hoje v tek
Ni potrebno, da je prehod iz hoje na tek težak. Vse, kar je potrebno narediti je, da se odrinete od tal in po vsakem koraku spet pristanete na njih. A ker je to za telo stresno, vsaj v začetku, ko se na tek še navajate, je dobro, da si večkrat vzamete odmor – tako med samim tekom kot med treningi. Sicer pa je na začetku smiselno tek kombinirati tudi s hojo, saj je prehod na neprekinjen tek tako še lažji.

Poiščite si ustrezne tekaške copate
Da bi lahko udobno tekli in zaščiti svoje sklepe pred stresom, ki ga telo doživi ob pristanku na podlago, morate imeti ustrezne tekaške copate. Najdete jih v trgovinah, ki niso le dobro založene, ampak imajo tudi prodajalce, ki vam bodo znali pomagati pri izboru pravih tekaških copat.

Potrebujete le udobna športna oblačila
Za tek so potrebna udobna športna oblačila primerna letnemu času. Najbolje je, da dihajo in so narejena iz materialov, ki bodo pot odvajale od telesa.

Vzemite si čas za tek
Včasih si je med kupom obveznosti težko vzeti čas zase, zato si treninge načrtujte že vnaprej. Za začetek bo dovolj 30-45 minut trikrat tedensko in si termine treningov vnesite v urnik, tako kot vse druge obveznosti, da nanje ne pozabite. Naj vam bodo tako kot pregledu pri zdravniku, ki jih pač ne preskakujete.

Prilagodite se okolju
Pred tekom preverite vreme in teren po katerem boste tekli ter razmislite, kako bo eno in drugo vplivalo na vas in vaš tek. Navkreber si v začetku verjetno ne boste želeli teči, zato poskusite najti bolj raven teren. Prav tako se prilagodite vremenskim razmeram in tecite, ko so temperature primerne in ni močnejših padavin.

Pred tekom s hrano ne pretiravajte
Hrana pred in po teku, ko s tem šele začenjate ne igra neke velike vloge, razen seveda, če jeste preveč. Pomembno je namreč, da uro ali dve pred tekom ne jeste ali le nekaj malega pred treningom, na primer banano ali kos kruha z marmelado. Seveda pa ves dan po malem uživajte tekočino, da boste dovolj hidrirani.

Hitite počasi
Hodite počasi in tudi tecite počasi, tako da lahko med tekom še govorite. S tem načinom boste namreč telesu omogočili, da se lažje privadi na tek in se obenem tudi izognili poškodbam.

Vzemite si čas za počitek
Da si ne bi pridelali kakšne poškodbe, ne pozabite na proste dni. Vaša nova aktivnost bo namreč utrudila vaše telo, zato mu morate dati čas, da se spočije in regenerira. Če pa neradi počivate, potem namesto teka izberite kakšno od aktivnosti, ki neposredno ne obremenjuje nog, ki so pri teku najbolj izpostavljene.

Povzeto po: 8 Easy Steps to Help Someone Start Running, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ