Tako lahko zmanjšate vnos sladkorja

Tako lahko zmanjšate vnos sladkorja
18.01.2020 AVTOR: A. T., Foto: Romain Behar/ Wikipedia

S sladkorjem ni nič narobe, če ga le ne uživate preveč. A ko z njim pretiravate, vam lahko povzroči težave. Tako lahko njegovo uživanje zmanjšate.

Sladkor je gorivo, ki poganja naše aktivnosti – tudi tek – ko ga telo pretvori v glukozo. Prav tako sladkor potrebujejo vaši možgani za to da lahko preživijo in se razvijajo. A če s sladkorjem pretiravate, ima to lahko ravno nasproten učinek. Počasni boste tako med vadbo kot tudi med drugimi aktivnostmi. Raziskave namreč kažejo na to, da je ena od snovi v možganih, ki se imenuje oreksin ter je odgovorna za to, da ostanete budni, v primeru pretiravanja s sladkarijami, zatrta.

Zanimivo je, da uživanje premalo sladkorja za večino ni težava, sploh če sicer uživate hrano, ki vključuje kvalitetna živila, kot so sadje, sladek krompir in tudi mlečni izdelki. Prav tako ni nič narobe, če si občasno privoščite kakšno sladico, piškotek ali dva, morda čokolado. Največja težava pa je, če uživate izdelke z dodanim sladkorjem, pa se tega morda niti ne zavedate. Samo pomislite – jogurti z okusom ketchup, solatni prelivi in nekateri drugi izdelki za katere ste mislili, da so popolnoma zdravi. Da bi se izognili uživanju dodanega sladkorja in se počutili bolj živahne, upoštevajte spodnje nasvete.

Na seznamu sestavin preverite ali živjo vsebuje sladkor
V veliko državah morajo biti na seznamu sestavin, ki jih živijo vsebuje navedeni tudi dodatni sladkorji in tudi celotna vsebnost sladkorja. Omenjeni navedbi definirata ali so sladkorji živilu dodani ali jih to živilo vsebuje že samo po sebi. In najbolje je, da se tem dodanim sladkorjem izognete v celoti, torej da mora živilo vsebovati 0g sladkorjev.

Prosite bližnje za pomoč
Če ste se odločili, da se boste sladkorju izogibali, pa veste, da morda ne boste dosledni, za pomoč prosite bližnje. Naj vas vsake toliko opomnijo, na vaš načrt in zakaj ste si ga zadali. Prav določeni cilji zakaj se neki stvari izogibate vas namreč lahko hitro vrnejo na pravo pot. Ti cilji pa so lahko vse od boljšega počutja in lepše kože do boljših treningov in še kaj.

Pijte več vode
Ko vas prime, da bi pojedli kaj sladkega, raje prvo popijte malo vode. Žeja je namreč tista, ki se včasih kaže kot lakota, zato je prav mogoče, da v resnici niste lačni, ampak žejni. Če vode ne uživate radi, si jo lahko popestrite z narezanim sadjem. Uživate lahko tudi čaje, a pazite, da bodo nesladkani.

Povzeto po: 3 easy ways to cut back on sugar, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ