Tako tek koristi vašemu živčnemu sistemu

Tako tek koristi vašemu živčnemu sistemu
09.10.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Nove raziskave kažejo, da reden tek pomaga mišicam pri tem, da postanejo energetsko učinkovitejše.

Nove raziskave kažejo, da reden tek pomaga mišicam, da postanejo energetsko učinkovitejše,

Redna vadba, kot je tek, ima veliko koristi za vaše srce in ožilje, pa tudi za mišično maso in kostno gostoto. A nedavna študija je pokazala, da to še ni vse – z aktivnostjo lahko okrepite tudi živčni sistem.

V raziskavi, objavljeni v reviji Nature Communications, je sodelovalo 63 zdravih posameznikov - od majhnih otrok do telesno neaktivnih starejših odraslih. Vsak prostovoljec se je udeležil številnih tekaških vaj, ki so ustrezale njihovi stopnji aktivnosti, bodisi v zaprtih prostorih na tekalni stezi bodisi na prostem. Raziskovalci so zabeležili električno aktivnost številnih mišic in količino sile, ki jo je telo izvajalo na tla. Nato so z algoritmom strojnega učenja ugotovili, kako deluje več mišic skupaj, kar se imenuje mišična sinergija.

Ugotovili so, da živčni sistem prilagaja svoje ukaze za tek in da so predhodne tekaške izkušnje dejansko bistveno spremenile te ukaze, po besedah soavtorja študije dr. Vincenta Chi-Kwana Cheunga, docenta na Biomedicinski šoli Znanosti na Kitajski univerzi v Hong Kongu. »Če trenirate dosledno, tako kot za maraton, ne boste le izboljševali zdravja srca in duševne vzdržljivosti, temveč boste trenirali tudi osrednji živčni sistem. To je zato, ker se človeški živčni sistem lahko nauči aktivirati mišice na način, ki proizvaja energetsko učinkovite oblike teka.«, je povedal Cheung.

Dodal je še, da mišične sinergije lahko živčni sistem kombinira na različne načine - več kot tečete, več kombinacij bodo ustvarili vaši možgani, kar bi lahko izboljšalo način, kako dobro se premikate. Na primer, udeleženci, ki so trenirali leta, so pokazali več mišične aktivacije in več sinergij. Če se poskušate poigrati s tem kot taktiko treninga, boste potrebovali več raziskav, je dejal Cheung, a če želite uporabiti to znanje, je njegov nasvet preprosto nadaljevati s tekom. »Zanimivo je bilo, da so se sinergije mišic pri teku spremenile, ko so trenirali za tek,« je razložil raziskovalec. Obenem pa je dodal da so prejšnje raziskave pokazale, da se te sinergije povečujejo z dejavnostmi, ki zahtevajo kompleksno gibanje, kot je balet, vendar raziskovalci niso pričakovali enake reakcije s tekom. »Pred poskusom smo pričakovali, da bodo mišične sinergije med treningom in tudi med skupinami z različnimi izkušnjami pri treningu ostale nespremenjene. Iskreno smo bili presenečeni, ko smo videli takšno izboljšanje živčevja in njegovo učinkovitost.«, je zaključil Cheung.

Povzeto po: Here’s how running benefits your nervous system, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ