Tako utrujenost vpliva na vaše telo

Tako utrujenost vpliva na vaše telo
19.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Utrujenost vam lahko pošteno zagreni življenje.

Teža
Strokovnjaki so dokazali, da obstaja povezava med pomanjkanjem spanja in odvečno telesno težo. Pomanjkanje spanja vpliva na glukozo in nivo hormona v krvi (zmanjšan leptin, povečan grelin), ki negativno vpliva na metabolizem, saj se poveča lakota. Obenem pa utrujeni tudi niste najbolj navdušeni nad fizično aktivnostjo, kar pomeni, da se boste manj gibali. Zato pazite, da boste dovolj spali, redno jedli in tudi telovadili.

Razpoloženje
Ko ste utrujeni, je vaše razpoloženje spremenljivo, predvsem pa vas lahko kaj hitro vse spravi iz tira. Študije so pokazale, da ima pomanjkanje spanja znaten vpliv na povečan stres, jezo, žalost in mentalno izčrpanost. Zato je tako pomembno, da nadoknadite ves izgubljen spanec takoj, ko je to mogoče.

Spomin
Pomanjkanje spanja povzroči utrujenost, zaspanost in zmedenost, zato ste na delo težko osredotočeni in obenem tudi manj učinkoviti. Sčasoma, ko je utrujenost vse večja, pa začne pešati tudi spomin, zato si tudi zapomnite vse manj.

Koža
Utrujenost se seveda kaže tudi na koži. S spanjem se namreč koža regenerira, če ga primanjkuje, pa je ta proces seveda okrnjen, zato se tudi hitreje starate. Obenem pa je vaša koža lahko tudi slabše kvalitete, na njej se lahko pojavijo akne, ekcem in še kaj. Rešitev je seveda preprosta – pazite, da boste dovolj spali!

Duševno zdravje
Za duševno zdravje ni boljšega kot dober spanec. Pomanjkanje slednjega je namreč povezano z povečanim rizikom za duševne bolezni, kot je, na primer depresija. Že zato je dobro, da poskrbite za zadostno količino počitka.

Apetit
Utrujenost ima še en negativen učinek, negativno lahko vpliva tudi vaš apetit. Ko ste utrujeni, telo preprosto potrebuje več energije, da bi lahko delovalo. Energijo pa dobite s hrano, zato boste več jedli in to najverjetneje ogljikove hidrate v obliki sladkorja, sladic in drugih visoko kaloričnih jed, saj ti zagotavljajo hiter dotok energije. Zato, če ste že utrujeni in vam nagaja apetit, raje posežite po bolj zdravih ogljikovih hidratih, beljakovinah in zdravih maščobah.

Povzeto po: 6 surprising ways tiredness can imapact your body, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ