Tako vitamin C vpliva na vaše zdravje

Tako vitamin C vpliva na vaše zdravje
12.03.2019 AVTOR: A. T., Foto: Evan Amos, Wikipedia

Vitamin C ima veliko ugodnih učinkov na naše zdravje, zato bi morali še posebej paziti na to, da ga zaužijete dovolj.

Pomaga vam pri izgubi telesne teže
V reviji Journal of theAmerican College of Nutrition, so razkrili, da če boste zaužili dovolj vitamina C, boste pri zmerni vadbi izgubili kar 30% več maščobe. Vitamin C namreč spodbudi uravnavanje oksidacijo maščob, porabo energije ter vnos energije, kar vse pripomore k izgubi telesne teže. Ko imate torej omenjenega vitamina v telesu dovolj, bo vaše telo tovrstno delo opravljalo le še bolj učinkovito.

Zmanjšuje možnosti za bolezni srca in ožilja
Številne študije so odkrile povezavo med vitaminom C in boleznimi srca, nižjim krvnim tlakom in zmanjšano možnostjo za kap. Vitamin C namreč izboljšuje delovanje krvnih celic in spodbuja sprostitev krvnih žil, kar omogoča krvi, da se bolj prosto pretaka, s tem pa se tudi zmanjša možnost za težave s srcem.

Kožo ščiti pred sončnimi poškodbami
Ob rednem uživanju vitamina C bo koristi imela tudi vaša koža, saj bo ne le bolj sijoča, temveč bo tudi bolj zaščitena pred nastankom melanoma. Kako se vitamin C obnaša v koži sicer še ni jasno, a vemo, da UV žarki zmanjšujejo količino hranila v njemu. Sicer pa omenjen vitamin ščiti tudi pred sončnimi pegami, če ga le nanesemo topično.

Zmanjšuje vnetja
Pogosto so za vnetja v telesu krivi stres, onesnaženost pa tudi vadba, ki ustvarja proste radikale, ki poškodujejo celice. Prav proti tem prostim radikalom pa se bori vitamin C, ki pomaga telesu pri zdravljenju vnetnih procesov.

Zmanjša trajanje prehlada
Vitamin C vam morda ne bo pomagal, da prehlad ozdravite, bo pa okrepil vaš imunski sistem. In močan imunski sistem se bo lažje boril proti prehladu, zato boste tudi prej zdravi in v formi.

Pomaga v boju proti raku
Kot kažejo novejše študije naj bi intravenozno dovajanje vitamina C prav lahko okrepilo učinke kemoterapije na rakave celice, posebej v primeru raka trebušne slinavke. Tovrstna terapija sicer še ni na voljo, a bo morda kmalu, saj so njeni rezultati res izjemni.

Povzeto po: 6 Vitamin C Benefits You Need to Know About, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ